לקנות אופנוע חשש גנוב

שאלה:

שלום לרב.
אח של אשתי גר במושב
קנה קטנוע ב1000 שח
ממישהו באינטרנט בזכרון דברים ,(ללא העברת בעלות , הקטנוע בלי מסמכים)

הסתכלתי עליו והוא נראה מוזר יכול להיות גנוב ויכול להיות שסתם ירד מהכביש ומכרו אותו מאחר לשני למושבים וכדו'

לי יש גם קטנוע כזה עם רישיונות .
אני שוקל לקנות ממנו את הקטנוע גם כדי שהוא לא ייסע (מסוכן וכו' יכול לגרום נזקים )

וגם כדי להשתמש בחלקים או בקטנוע עצמו .

שאלתי היא האם עלי לחשוש לקטנוע גנוב?

הבנתי ממנו שמי שמכר לו הוא חובש כיפה .

האם כדאי שאקנה ממנו ? הוא ילד קטן וזה מסוכן

תשובה:

שלום וברכה,

דבר שאין חזקתו גנוב אין איסור לקנותו. ומאחר ולא ברור לך שהקטנוע גזול אין איסור הלכתי לרכוש אותו, ואם יש סכנה שהקטין יחזיק את הקטנוע יש מצווה גדולה לקנות ממנו את הקטנוע כדי למנוע סכנה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שסט סעיף ב: "אסור ליהנות בדבר הגזול, ואפילו לאחר יאוש, והוא שידע בודאי שדבר זה הוא הגזילה עצמה". ובסעיף ג כתב השו"ע: "אסור ליהנות מהגזלן (שהוחזק ממונו שבא בגזילה). ואם היה מיעוט שלו, אף על פי שרוב ממונו גזול, מותר ליהנות ממנו, עד שידע בודאי שדבר זה גזול בידו".

מבואר בזה שרק אם ברור שהחפץ גזול אסור לקנות מהגזלן, אבל אם לא ברור שהחפץ גזול למרות שרוב החפצים שלו בבית גזולים, מותר לקנות ממנו. ולכן אם לא ידוע לך שהקטנוע גזול מותר לרכוש ממנו.