הבדלה על יין מגולה

שאלה:

1. יש בעיה לעשות הבדלה במוצאי שבת מיין שהיה בבקבוק פתוח שעה שלמה בלילה בלי לבדוק האם נכנסו לשם חרקים שונים שאסורים באכילה?
2. יש חובה לכתחילה לסגור את הבקבוק יין אם אינו משגיח עליו שלא יכנסו אליו פנימה חרקים שונים שאסורים באכילה כדי לא לפסול את היין לכתחילה להבדלה על היין?

תשובה:

אין כל בעיה.

להשאיר זמן ממושך מאוד – לילה שלם, יש בעיה, הן צד יין מגולה, הן מצד שלפעמים זה משנה טעמו, אבל לא בשעה שעתיים.

מעיקר דין "משקין מגולים" אפילו כמה דקות אוסר את היין, כדי שיצא הנחש מתחת אוזן הכלי ויחזור, אבל כיון שבזמנינו אין הנחשים מצויים פסק השו"ע בסי' קטז ביו"ד שאין חוששים, ולכן גם בקידוש והבדלה שמקפידים על גילוי, הוא רק באופן שעמדו כך זמן רב עד שנמר טעמם וריחם, אבל זמן מועט שלא נעשה בהם כל קלקול, אינו פוסל את היין.

מקורות:

ראה שו"ע או"ח סי' רעב סעי' א, מגן אברהם שפ סק"א ומשנה ברורה סק"ג ושער הציון סק"ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. משהו קטן בנוסף ברשותכם, לוודא שהבנתי נכון בשתי הנקודות הבאות:

    1. אין שום הבדל בזה בין אשכנזים לספרדים.
    2. זה הדין הלכה למעשה לכלל הציבור ואין פה איזה הקלה הלכתית לבחור כמוני שמאובחן מקצועית כסובל ממחשבות טורדניות בהלכה כחלק של בעיית OCD- או. סי. די.

    הבנתי נכון בשתי הנקודות הללו?