נגיעה בשיער שתחת הכיפה – האם מחייבת נטילה

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

כידוע, השולחן ערוך כותב שיש כמה דברים שצריכים נטילת ידיים, כמו החופף ראשו (סימן ד', סעיף יח).
אבל למדתי שאם אדם נוגע בשערות שהן תחת הכיפה, גם זה צריך נטילת ידיים בגלל שזה נקרא שהוא נוגע במקומות המכוסים שבגופו.

האם זה נכון?

תודה מראש.
שבת שלום, וכל טוב.

תשובה:

בס' דעת תורה למהרש"ם סי' ד סעי' כא נראה שגם במקום שרגיל להיות מכוסה בכיפה נגיעה בלבד בלי חיכוך אינה מחייבת נטילה. הוא שואל, היאך יתכן שנגיעה בשיער הראש תחייב נטילה, הרי הובא בפוסקים שמי שאין לו כרגע כיפה, עפה ברוח וכדומה, יניח ידיו על ראשו ויברך [יש מחלוקת בזה בסי' צא אם הגוף מכסה את עצמו או לא, אבל על עצם הנקודה שלנו לא דיברו], ואם נגיעה כזו מחייבת נטילה איזו עצה זו כדי לברך? ובהכרח גם תחת מקום הכיפה רק חיכוך מחייב נטילה.

שבת שלום.