שימוש בתרומה למטרה אחרת

שאלה:

אדם פגש אותי ברחוב נתן מאה שקלים אמר לך כך לספר את הילד
הסברתי לו שהאמא מספרת
האם מותר לי להשתמש במאה כרצוני.

תשובה:

שלום וברכה, כאשר הודעת לו שהאמא מספרת, והתורם לא הגיב, הרי זה הסכמה מפורשת שתשתמש בכסף גם לדברים אחרים.

במקרה שלא הייתה מספר לתורם שהאמא מספרת, אם יש אומדנא שהתורם מקפיד דווקא לדבר זה, אסור להשתמש לדברים אחרים. אבל אם אין אומדנא שמקפיד רק לדבר זה מותר להשתמש לדברים אחרים.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ת חוות יאיר סימן רלב שעני ששלחו לו יין לקידוש ורוצה העני לקנות יין מכספו האם מותר לו לשנות ולקחת את היין מהעשיר למטרות אחרות. והשיב החוות יאיר שאם יש הקפדה בדבר – רוצה שיקדש ביין ששולח לו, או שרוצה שיקנה במעות דווקא יין לקידוש, אסור לעני לשנות מהמתנה של העני. אבל אם אין הקפדה בדבר, והעשיר מפרש למטרה מסוימת כדי לכבד את העני, מותר לעני להשתמש בו לדברים אחרים