חציו עבד חציו בן חורין

שאלה:

עבד כנעני שהיו לו מאה אדונים ואחד מהם שיחרר אותו, האם יכול להיות שהוא מחייב גם את האחרים לשחררו?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר אחד מהשותפים שחרר את העבד, אסור לעבד לישא שפחה כיון שיש לו חלק קטן שהוא בן חורין. וכן בת חורין אינו יכול לישא כיון שחלקו הוא עבד. ולכן תקנו חכמים שהשותפים האחרים ישחררו אותה והעבד ישלם להם את הדמים. ואין הבדל אם לשותף יש חצי בחלק העבד או חלק אחד מתוך מאה, ככל שהוא שחרר הרי העבד הוא חלק בן חורין.

בהצלחה.

מקורות:

משנה גיטין מא, א