שקר בלית ברירה

שאלה:

אני הייתי צריך לשנות משהו בשבילי בצבא.

ובצבא אם אתה לא תעשה רעש באלגן ותשקר להם אף אחד לא יספור אותך.

(ניסיתי כמה פעמים לדבר עם השירות הטלפוני ואמרו לי שהם לא יכולים לעזור לי בזה…)

לאחר מכן שקרתי להם שיש לי מישהו חולה בבית ואני חייב את זה "ופתאום" כן יכלו לעזור לי.

האם יש פה בעיתיות של שקר ו-"ברית כרותה לשפתיים"? (מועד קטן יח.)

תשובה:

שאלתך כללית מאוד, אין איסור לשקר או להגזים באופן כזה שזו הדרך היחידה להשיג את המגיע לך מהם על פי דין, אבל אכן לא נעים לומר כזה מן שקר שיש חלילה חולה בבית. לא רציך לחשוש חלילה שזה יזיק, אבל להבא למה לא תאמר שמיהשו מתחתן או משהו כזה…