מצות חסד – עד כמה?

שאלה:

שלום כבוד הרב.
יש מישהו בכולל שלי עם ידיים מזהב, לכן הרבה פונים אליו לסדר להם כל מיני דברים, ממחשבים, רהיטים, חשמל ועוד.
אין לו בעיות לעשות חסד, הבעיה מתחילה כשצרכי עמך ישראל מרובים ובמקום לגדול בתורה וללמוד יותר (והוא מאוד רוצה) הוא עסוק בלעזור לאחרים.
השאלה היא האם לא עדיף שהם יזמינו בעלי מקצוע וישלמו יותר כדי לא לבטל אותו מתורה? אני מרגיש שלפעמים ממש מנצלים את טוב ליבו (לא מרוע לב, פשוט זה נוח וזול להם יותר [משלמים לו משהו סמלי], ולפעמים אף בחינם אם זה דברים קטנים כי הוא עושה את זה בשביל המצווה).
ואם לא אז מה הגדר של הזמן שהוא צריך להשקיע בזה בשבוע לדוגמה?
אגב הכי גרוע שחלקם באים אליו גם במהלך הכולל ומפריעים לו, אין ספק שאותם הוא צריך לפחות לדחות לאח"כ.
השאלה היא על אחרי זמני הכולל.
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

למעשה לא הבנתי, האם הוא שלח אותך לשאול את השאלה? אני כלל לא בטוח שאתה רואה את התמונה כמו שהוא רואה אותה… אולי שמח בכך, אולי דוקא זה נותן לו סיפוק ושמחה והוא לא מסוגל ללמוד יותר לפי אופיו? שאלה זו מאוד אישית ואני לא רואה מקום להתערב לו בעשייתו.

לעצם הענין ברור שהוא צריך לשבת עם עצמו ולחשוב מה טוב לו ונכון ולשים את הגבול המתאים, ובודאי לא לאפשר לגשת אליו באמצע הסדר ולהפריע לו ללמוד.

ברכה והצלחה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. הוא אישר לי לשאול את השאלה הזאת, אני לומד איתו ביחד ולי מהצד זה נראה כבר מוגזם, הוא אכן מקבל סיפוק ושמחה מהמצוות חסד, אבל אני יודע בוודאות שהוא מעדיף ללמוד יותר במקום והסיפוק שלו יגדל הרבה יותר.
    אגב, הוא מסוגל ללמוד יותר ורוצה בכך.
    לסיכום לפי מה שהבנתי מהרב זה בסדר בגדול, רק למתן את העשייה ולהשקיע יותר בתורה בהתאם להרגשה האישית?

  2. ודאי אין לאפשר עיסוק בנושא באמצע הסדר, יש לומר לאנשים תבואו אלי אחר כך.
    לגבי כמות העשייה אכן שיעשה כחכמתו, לפעמים אדם חולם על יותר לימוד והאמת שלא מתאים לנפשו לעזוב כל מה שהוא אוהב וזה רק דמיונות, אז שיקבל החלטה עם עצמו כמה ומתי.