טעה וחתם ברכה באמצע עמידה

שאלה:

1. אדם שהתפלל תפילת עמידה ושכח לומר "ברך עלינו" וכשהגיע לברכת "שמע קולנו" באמצע הברכה הזכיר ותן טל וברכה. אבל אותו אדם שהזכיר חשב שצריך לומר את כל הברכה והמשיך "ותן טל ומטר לברכה על כל פני האדמה וכו'…. ברוך אתה ה' מברך השנים" ואח"כ המשיך "ומלפניך מלכנו ריקם אל תשבינו וכו'…. ברוך אתה ה' שומע תפילה" והמשיך על הסדר וסיים תפילתו.
האם כיוון שחתם ברכה באמצע שומע תפילה הוי אומר שצריך לחזור על כל התפילה כי לא התפלל כסדר או בדיעבד לא צריך ולחזור כי הזכיר בתוך שומע תפילה ברכה לבטלה או סיבה אחרת?
2. איפה המקום המדויק שאפשר להוסיף בקשות בשומע תפילה? לפני איזה מילים? (אם אפשר מקור)
תודה

תשובה:

שלום וברכה

נראה בעיני פשוט שכיון שחתם שלא כדין חייב לחזור ולהתפלל.

כל התוספות תמיד הן לפני כי אתה שומע, כך מתבקש מנוסח הברכה וכך מופיע בכל סידורי התפילה לדורותיהם לגבי תפילת עננו ושאר תוספות. וכ"כ משנה ברורה סימן קיז ס"ק טז: ושואל בשומע תפילה – ר"ל בברכת שמע קולנו קודם כי אתה שומע שמתוקנת לשאול בה כל הבקשות וכדלקמן בסימן קי"ט.