כלאי הכרם

שאלה:

אדם דתי בשכונתינו מכין יין מגפן שצומחת בחצירו. הגפן יוצאת מן החצר, מעל קיר אבן, ומודלית ומתפרסת הרבה (מעל הסמטא עד לחצר הסמוכה). בסמטא ישנם עציצים וצמחים שונים, תחת ענפי הגפן. וכמדומני שגם בתוך החצר, אם כי לא ראיתי בודאות.
הערתי את תשומת לבו, שיתכן שיש כאן בעייה של כלאי הכרם, הוא טען שכרם הוא רק כמה גפנים.
האם הוא צודק? הרי יש דין הרחקה גם מגפן יחידית. האם יש חשש שהפירות (והעצים) אסורים בהנאה. מדאוריתא או מדרבנן.
ובהנחה שיש צמחים רק מחוץ לחצר האם קיר האבן של החצר שהוא מחיצה כדין. מתיר את מה שבחוץ, או שלא מועיל אם הגפן עוברת מעליו.

תשובה:

שני כללי בסיס:

מותר לנטוע אילנות פרי ליד גפן, רק תבואה וירקות וקטניות וכדומה אסור.

כל צמח סרק שאינו מיועד אפילו למאכל בהמה, מותר לזרוע מתחת לגפן, אפילו הוא עשוי לריח או לרפואה.

אחרי שני כללים אלו אני נוטה להאמין שאין בעיה אצלכם.

תבדוק מה יש מתחת הגפן ואם יש ספק נשמח לסייע.

מקורות:

רמב"ם כלאים פרק ה', שו"ע סי' רצו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב: בדקתי והבנתי מהשכנים שבחלק מהאדניות היו ירקות (עגבניות שרי ועוד). – זה בעציצים שמעבר לגדר ונמצאים תחת הגפן המודלית.
    גם בתוך החצר הבנתי ממנו שהיו לו צמחי מאכל ומדבריו הבנתי שלא חושב שצריך לשמור מרחק מגפן יחידית.
    לא נעים לי לחקור אותו יותר (הוא נעלב ). בשבתות אני רואה שהוא מביא יין לבית הכנסת שהכין מענבי הגפן הנ"ל.
    אני נבוך בשאלה אם עלי לומר לחברים שיש חשש איסור.

  2. זה ממש לא נכון, שיעור ההרחקה שונה אבל יש להרחיק, שיעור ההרחקה בגפן יחידה ששה טפחים מהגזע, וכן אסור שהיא תאהיל על התבואה או הירקות! גם אם הם רחוקים מהגזע הרבה! ראה רמב"ם פרק ו הלכה יא, ושו"ע סי' רצו סעיף כז.