מצות חינוך בסוכה או לולב פסולים

שאלה:

נהוג לומר שסוכה שאף אחד אינו יכול לישון שם מחמת מצטער היא אינה סוכה ,
השאלה בסוכה שעשויה רק לאכילה כגון מרפסת או סוכת בית כנסת שא"א לישון שם כיון שמצער (ויש לו סוכה נוחה לשינה) האם ראוי לאכול שם,
כ"כ ילד קטן שיושב או ישן בחלק של הסוכה שאינו סוכה האם צריך להזיזו משם או שכיון שחושב שזה סוכה מקיים את החינוך ומה הדין בילד ממש קטן (3/4)

תשובה:

שלום וברכה

סוכה של בית כנסת ניתן לישון שם בנוחות, זה שאתה לא מעונין בכך כי יש לך סוכה פרטית נוחה ונעימה זה לא פוסל אותה, סוכה שאדם מצטער בה הוא שיש שם משהו שמונע את השימשו בה לשינה כמו פחד גנבים או זבובים וכדומה.

ברור שזה ש"עובדים" על הילד אין בזה דין חינוך… החינוך צריך להיות אמיתי בסוכה כשרה. הפוסקים דנו לגבי דינים צדדיים שאינם מגוף המצוה אם יש צורך להקפיד בהם לגבי דין חינוך, כלומר ודאי שאין קיום מצות חינוך לארבעת המינים בלימון במקום אתרוג… או בסוכה תחת גג, אבל האם יש חובה לתת לילד לולב שלו ביום טוב ראשון? דין לכם הוא דין צדדי, הוא גם קיים במצות החינוך? נחלקו בזה הדעות ונהגו להחמיר בזה.

ילד בן ארבע ראוי כבר להושיבו בסוכה כשרה [בודאי אם מאכילים אותו שאז יש כבר שאלה של ספייה] אבל לישון הוא יכול בבית.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' תרנח ס"ק כח, וראה ביכורי יעקב ופרי מגדים שם שהחמירו שאף בשאול אינו מקיים מצות חינוך.