מטבע מעשר שני / פדיון המטבע בזמנינו

שאלה:

כמה מעשרות אפשר לעשות במטבע עשרה שקלים והאם מועיל להחליף בסוכר שמתמלא

תשובה:

פרוטות יש שם בערך מאה, אבל לפעמים מפרישים גם על פחות מפרוטה ראה כאן.

יש שנהגו לפדות על פרי או על סוכר ולבערו והמטבע היא חולין, ראה שו"ת הלכות קטנות ח"ב סי' קמג, וע"ע שו"ת מנחת יצחק ח"ה סי' סו, אמנם לדעת החזון איש אסור לעשות כן בזמנינו, כיון שהפרי אינו ראוי למאכל ודייק מדברי הירושלמי מעשר שני סוף פרק ראשון שבאופן זה הפדיון אינו חל, ראה חזון איש דמאי סי' ג ס"ק י, לכן אם זה לא הפסד מרובה בשבילך ראוי לחוש לשיטת החזון איש ולבער את המטבע עצמה ולא לפדות על סוכר, אף שהמיקל יש לו על מי לסמוך. במידה ופודים המטבע היא חולין וניתן לפדות עליה שוב לאחר החג ככל מטבע אחרת [פדיון ראשון דוקא שווה פרוטה].