בסיס לדבר אסור

שאלה:

שלום וברכה
גמ שבת קמב: במצב שאבן על פי חבית אומר רב שאם הוא מניח את האבן החבית נעשה בסיס לדבר האסור.
השאלה היא למה? הרי מסתמא יש בחבית גם יין אז למה לא נחשב החבית בסיס לדבר האיסור וההיתר?

טודה רבה

תשובה:

המכסה של החבית נעשה בסיס ומה יעזור לגביו מה שיש בתוכה יין?

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. המכסה של החבית היא האבן עצמה שיושבת על שפת החבית.
    אני מצטט מתוך תוכנת "תורת אמת" – חברותא על הגמרא הנ"ל:
    "הקשו האחרונים, מדוע לא נחשיב את החבית לבסיס לדבר האסור והמותר, שהרי היין נמצא בה והיין חשוב מהאבן ! ותירץ הרע"א בשם שו"ת מקור ברוך, שפי החבית הוא בסיס לאבן בלבד והוא נעשה למוקצה. והביאו הביאור הלכה [סימן ש"ט ס"ד ד"ה ואם]. והבית מאיר בחידושיו על הש"ס דחה תירוץ זה, והוכיח מגמרא שאין לומר שחלק מכלי נעשה בסיס. והאור שמח [פכ"ה מהלכות שבת הט"ו] כתב, שתרצו קושיא זו, כיון שאי אפשר לקחת את היין מבלי לסלק את האבן, חשובה האבן והחבית נעשית בסיס לה"