גבר שעשה שינוי מגדרי

שאלה:

אני מכיר אדם שעשה שינוי מין, ועכשיו הוא ממש נראה כמו בחורה עד שלא מזהים, שאלתי היא:
מה דינו לגבי יחוד? שמירת נגיעה? צירוף למנין? אמירת קדיש? [מן הסתם הוא גבר לכל דבר לגבי מצוות שתלויות בגבר, אבל אולי מצד מראית העין הדברים הללו יאסרו]

תשובה:

שלום רב,

ברור שאדם שנולד גבר לעולם ישאר כך גם אם עשה ניתוח לשינוי מגדרי, לכן לכאורה באופן עקרוני הוא יכול להשלים מנין עד כמה שזהנשמע אירוני.. אולם לגבי חשש ייחוד אין בעיה שיהיה עם נשים משום שאיסור ייחוד אינו שייך באופן שאין חשש להירהור עבירה. כמו שאין איסור ייחוד בשני זכרים, למרות שהם עשויים להגיע לאיסור דאורייתא. לגבי נגיעה שלו/ה בנשים, זה יכול להיות בעיה משום שאולם לגבי נגיעה, יש דעות שנגיעה בעריות אפילו לא לשם חיבה זה איסור מדאורייתא. ראה בבית שמואל סי' כ' סק"א בדעת הרמב"ם, וראה בבית יוסף ובש"ך יו"ד סי' קצה. ובמקרה זה יכול להיות שיש עריות אם הוא נודע באשת איש או בנדה. רק שצריך לציין שדעת ה"ר יהודה נבון בנו של המחנה אפרים בספרו קרית מלך רב בתשובות סי' כז שאין איסור לא תקרבו כאשר אין אפשרות כלל להגיע לביאה, ולכן במקרה כזה גם חיבוק ונישוק לא עובר על איסור דאורייתא. כלומר, באדם שעשה ניתוח לשינוי מגדרי כבר אין לו אפשרות לביאה וממילא אין איסור לא תקרבו.

לגבי איסור שלו עם גברים אחרים, בהחלט זה אסור משום שברור שהוא גבר, אבל "כמשכבי אישה" אין אצלו למרות הניתוח שעשה, ראה בקובץ תשובות הגרי"ש אלישיב ח"ב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. נא לעיין בספר מעיין אומר חלק א ( שו"ת של מרן הרב עובדיה שנשאל בקצרה) שם כתב כמדומה שאינו מצטרף למנין ולעיין בהערות שם שמביאים משו"ת ציץ אליעזר שדיבר מזה גם כן וצ"ע