שהחיינו על הנחת תפילין

שאלה:

שלום רב,
1. האם בהנחת תפילין ראשונה של ילד קודם לבר מצווה (חודש לפני הבר מצווה) יש לומר את ברכות התפילין (אשכנזי) בשם ובמלכות ?
2. האם יש לומר באותו מעמד גם ברכת "שהחיינו" ?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי יש להניח בברכה, ילד שמקיים מצוה מברך עליה.

כדי לברך שהחיינו צריך גם בגד חדש או פרי חדש מספק, כיון שמצוות לאו ליהנות ניתנו.

מזל טוב!

מקורות:

בענין תפילין יעוי' בסימן כ"ב שנחלקו בזה אם אומרים מצוות לאו ליהנות ניתנו על זה, ובביה"ל שם ד"ה קנה כתב לחייב עצמו בברכה על דבר אחר. ובמנחת שלמה ח"ב סימן ד' סל"ג אות ג' כתב שנהג עם בניו שנתן להם מתנה את התפילין רק לאחר שנהיו בני י"ג ואז ברכו שהחיינו גם על התפילין וגם על ההנחה, וכתב שם שאף שמצוות לאו ליהנות ניתנו, היינו דוקא כשקונה במעותיו, אך לא כשמקבלם במתנה, ולכן כיון שנתן להם במתנה סבר שכן יש חיוב ברכה, אבל המנהג הרווח כמו שכתבנו, פרי חדש וכדומה.