כניסת כהנים למערת מכפלה

שאלה:

שלום לרבנים רב פרסם שכהנים יכולים להיכנס למערת המכפלה כיון שיש פתח ליציאת הטומאה כדי לאפשר לכהנים להיכנס? אז רציתי קודם לשאול מה עוזר שיש פתח ולכן טומאה יוצאת יש לזה מקור? ועוד האם זה אמור להיות בגודל מסוים? 2 ושמעתי שעם יש טפח בין הגופות לתקרה מותר לעבור מעל זה ולפי זה ודאי שיש במערת המכפלה א של מח לביאור בסברות אלו תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר את המציאות מקרוב, בענין זה מצאתי מאמר של הרב דב ליאור שהיה רבה של קרית ארבע שנושא זה תלוי במחלוקת הפוסקים האם חלל אטום שאין בו פתח, כמו זה שיש במערה למטה – חוצץ בפני הטומאה או לא, ובצירוף שיטת הראב"ד שכהן טמא מוזהר רק מדרבנן שלא להטמא עוד, סבר שזה רק ספק דרבנן ובשעת הצורך יש להקל, אבל מלבד מה שיש לפקפק בזה גם אינני רואה מה צורך יש בדבר… ולכן ודאי יש להחמיר, וראה עוד שו"ת יחוה דעת ח"ד סי' נח שאסר לכהנים להכנס למערת המכפלה [אמנם נדונו שם מדין קברי צדיקים אינם מטמאים ועל זה כתב שאינו להלכה, ואינו מתייחס לעובדה המצויינת במאמרו של הרב ליאור, אמנם סופו של דבר אין מקום להכנס לחשש איסור כדי לבקר במערת המכפלה].

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. תודה רבה רק רציתי להבין יש מקור לדבר חלל אטום שאין בו פתח חוצץ בפני טומאה? 2 לגבי המושג כיון שיש פתח ליציאת הטומאה אפשר לכהנים להיכנס עם גם לכך יש מקור הלכתי? תודה רבה

  2. 1. יש מקור בסי' שעא בטור ובשו"ע שבודאי אינו מטמא מן התורה אלא לכל היותר מדרבנן.
    2. זה לא עוזר נראה לי טעות בהסברת הדיון שם.