התחייבות למוצרים של נפטר לבית שלי

שאלה:

ראובן הזמין עבור חתנו מזגנים לכל הדירה, כאשר היה ברור לספק המזגנים ומתקינם שמי שישלם על המזגנים וההתקנה, הוא החותן ולא החתן.
המתקין התקין את המזגנים בכל הדירה ועד שהחותן שילם לו את הכסף- החותן נפטר ל"ע.
כעת תובע איש המזגנים את הכסף מהחתן.
טוען החתן: סוכם שחותני ז"ל קנה לי את זה כמתנה והוא משלם לך. תפנה לאלמנה, המנהלת את נכסי חותני ז"ל, והיא תשלם לך. היא או ילדיה הבוגרים.
טוען איש המזגנים: אני לא מתעסק עם האלמנה. תשלם לי אתה.
כעת 2 שאלות:
1) האם החתן צריך לשלם, כאשר הנפטר השאיר כסף, ויש אלמנה ובנים שמטפלים בחובותיו.
2) האם איש המזגנים יכול לחייב את החתן מדין נהנה ו/או יורד לשדה חבירו, שהרי המזגנים נמצאים בבית החתן.
ואם כן, כמה משלמים על זה? והאם החתן יכול לומר לו שייקח את המזגנים ויילך (בפרט שאיש המזגנים דורש סכום גבוה במיוחד).

תשובה:

שלום וברכה,

תלוי מי הזמין את המזגנים, אם החתן – בעל הדירה הזמין את המזגנים ואת האיש מקצוע שיתקין, הוא יהיה חייב לשלם עבור המזגנים. אם חמיו הזמין את המזגנים וסוכם שהוא משלם, יכול החתן לשלוח אותו ליורשים של חמיו שהם ישלמו עבור העסקה של אביהם. אם היורשים לא ירצו לשלם אז יוכל המתקין לתבוע את החתן בתשלומי המזגנים מדין נהנה וכדין יורד לשדה חברו בשדה העשויה ליטע, והחתן יהיה לחייב לשלם כפחות שבפועלים ולא לפי המחיר שדורש המתקין.

בהצלחה.

מקורות:

המזמין את העסקה הוא נחשב הקונה ועליו לשלם, ולכן אם החותן הזמין את המתקין ואת המזגנים עליו מוטל התשלום, כדין שוכר פועל לשדה חברו ואמר לו שכרך עלי, שהשוכר חייב לשלם. אבל אם החתן הזמין את העסקה, הוא בעל הבית והוא חייב לשלם ואם חמיו נפטר הוא חייב לשלם.

כאשר המתקין לא יכול להוציא את התשלום מיורשי החותן, הרי התבטל המקח ואז יוכל המתקין לתבוע את החתן מדין נהנה.