תיכנון בר מצוות של כהן וישראל

שאלה:

יש עוד זמן שבת בה יהיו שני בני מצוה, האחד כהן והשני ישראל.
הישראל מעוניין לקרוא הפטרה.
הכהנים מצומצמים בעליות
האם ניתן לכתחילה שהנער הכהן יעלה לתורה למפטיר וגם יאמר ברכות הפטרה, ואת ההפטרה עצמה יקרא הנער הישראל (וכפי שעושים לכתחילה בהפטרה הנקראת בקלף, שאחד עולה ואחד קורא)?

תשובה:

שלום וברכה

זה אפשרי בשעת הצורך כעין זו. בדרך כלל עושים זאת כדי להרויח שהקורא הקבוע יקרא את ההפטרה והיא תצא מהודרת יותר, אבל כאשר זה בין כך נער צעיר, עדיף שהמברך יקרא, אבל אם זה מה שיעשה את שמחתם, אזי יעלה הכהן למפטיר והישראל יקרא עבורו את ההפטרה.

מזל טוב ורוב נחת.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. אפשר גם להוסיף עליות. אחרי שנשלם מניין הקרואים אין בעיה לקרא לכהן נוסף. ואצל הספרדים נוהגים שאפילו אחרי ישראל אחד שעלה, יכול לעלות כהן או לוי.
    לא הבנתי מה עניין האזכור שהכהנים מצומצמים בעליותיהם.

  2. אגב, יש כמה השערות כיצד נוצר המנהג שחתן בר מצוה עולה למפטיר. אך מכל מקום, בפשטות עלית מפטיר היא בדרגה פחותה משאר העליות. אצלנו למשל נהוג שחתן בר מצוה עולה (בשבת שאחרי בר המצוה) את העליה הראשונה (כהן, או לוי, או שלישי, תלוי אם הוא כהן או לוי או ישראל)

  3. ההצעה הכי נכונה ויפה שיבואו לחגוג בקהילתכם היפה והמוכרת, קהילת אוסטרייך מודיעין עילית הנודעת באוירתה המיוחדת ומנהגיה הנעימים, שם יהיה להם חגיגי יפה ושמח, תשקלו למסד את הרעיון הזה.

  4. מצוין.
    כולם מוזמנים

    אגב, אצלנו בקהילה במעמדים משפחתיים בדרך כלל אנו קצת "זונחים" את המנהגים הרשמיים, ונותנים לבעל השמחה להחליט.

  5. אם כבר יש בק"ס קהילת אשכנז פולין מכונה אושטרייך
    והיא משמרת מנהגי אשכנז יותר טוב מהקהילה שעליה ממליץ הרב.
    הקהילה בראשות הרב יונתן נוימן נר"ו
    והיא די ידועה בק"ס ובכלל.
    הרב נוימן ידוע גם כן כמחנך וכרכז נוער נוסף לעיסוקו.