הכנת פיצה בשבת על הפלטה

שאלה:

אנחנו הולכים לפי פיסקי הגרע"י.

האם מותר להכין בשבת פיצה?
כלומר, לשים לחם וגבינה צהובה ועליהם חתיכות עגבניות 'מבושלות' (שבישלנו לפני שבת) , ואת כל זה לשים על הפלטה??

או שיש כאן 'עובדין דחול'? שמכינים כאן 'מוצר' חדש??

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה יש שתי בעיות: 1. הגבינה צהובה לפי דעתי אינה מבושלת אלא רק מפוסטרת, כך שיש בה איסור בישול. 2. גם אם תבשל את הגבינה צהובה לפני שבת [??], יש כאן את מחלוקת השו"ע והרמ"א לגבי שומן שחוזר וקורש אם יש בו איסור מוליד, הספרדים יקלו בזה והאשכנזים יחמירו משום איסור מוליד.

כמו כן לא ברור לי לגבי העגבניה שהיא מאוד לחה שאין בה בישול אחרי בישול.

כל זאת לפני הדיון אם מותר להניח על הפלטה ממש או צריך רק על קדרה אחרת.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שיח סעיף טז

מותר ליתן אינפאנדה כנגד האש במקום שהיד סולדת ואף על פי שהשומן שבה שנקרש חוזר ונימוח. הגה: וכ"ש קדירה שיש בה רוטב שנקרש, שכשהשומן נימוח אינו בעין, דשרי. (רבי ירוחם ח"ג) ויש מחמירין (ר"ן פרק ב"ט). ונהגו להחמיר, מיהו במקום צורך יש לסמוך אסברא ראשונה.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. למעשה לפי פסקי הגר"ע מותר לעשות פיצה על הפלאטה לכתחילה.
    1. הגר"ע פוסק שפיסטור (שנעשה בימנו בטמפרטורה של בערך 80 מעלות) הוא בישול גמור
    2. העגבניות עברו בישול ואם שמים אותן לכשעצמן ללא הרוטב שלהן, היכן החשש?
    3. לגבי עניין הקערה – ידועה דעתו של הגר"ע שאין מחזי כמבשל בפלאטה (ואגב דעתו אינה דעת יחיד בזה)

    כיוון שהשואל הדגיש שהם נוהגים לפי פסקי הגר"ע, איני מבין מה החששות.

  2. אני משוכנע שאתה טועה לגמרי לגבי דעת הגר"ע יוסף בנוגע לפיסטור. נכון שהוא סבר כך לגבי מיץ ענבים שלא כדעת החולקים, אבל זה דוקא שם שההרתחה היא גמר בישול, במאכל מוצק שיש בו ענין של בישול ודאי שלא ניתן לקבוע כלל זה באופן שרירותי, הגע עצמך, להרתיח עוף ל300 מעלות זה גמר בישולו? ודאי שלא… לכן אין להקביל בזה בין מיץ ענבים לשאר תבשילים.
    כמו כן, חשוב לציין ולא כתבתי זאת, יש מחלוקת הפוסקים אם מותר לעשות צנימים בשבת, משום שאחד מכלללי הבישול הוא לאסור הקשיית דבר רך והרפיית דבר קשה, ראה בענין זה כאן מדברי השואל ומשיב.
    https://din.org.il/2016/05/30/%d7%a2%d7%a9%d7%99%d7%99%d7%aa-%d7%a6%d7%a0%d7%99%d7%9e%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%a9%d7%91%d7%aa/

  3. אכן לאחר שבדקתי קצת יותר לעומק,יתכן ויש בכל זאת מרכיבים מתעשיית המזון שקיימים בגבינה ולא בטוח שעברו תהליך בישול,לכן לא כדאי לעשות את זה.
    אבל לגבי עשיית צנימים מלחם רך,זה אין חולק שבדעת הגרע מותר.