רמת סמיכות למשחה בשבת

שאלה:

מה רמת הסמיכות כדי שמוצר מסוים ייחשב כמשחה, ויהיה אסור למרחו בשבת משום ממרח? לצורך העניין, יש תכשיר שנקרא "gum v gum"- מוצר ביניים בין מי פה למשחת שיניים. הוא כן נירוק מכלי לכלי, אבל מחוץ לבקבוק הוא עומד ולא מתפשט לצדדים. האם מותר לצחצח בו בשבת
תודה רבה

תשובה:

אם זה נספג בקלות וגם נירוק אין בזה חשש ממרח. בדומה לכך המנהג הרווח להקל בסבון נוזלי שאין בו איסור זה, אף שיש שהחמירו לדלל אותו במים [אגרות משה].

מקורות:

על המקילים בסבון נוזלי בשבת, ראה: שו”ת שאלי ציון (תנינא א-ב, סי’ ט, שכן הורה הגרצ”פ פרנק), שמירת שבת כהלכתה (פי”ב ס”ז וסכ”א ובהערות שם, שכן דעת הקצות השלחן והגרש”ז אויערבאך), שו”ת פאת שדך (להגרש”ד מונק, ח”ב סי’ פז אות ד), ארחות שבת פי”ג סט”ז, ופי”ז סכ”ז ובהערות שם, (שכן דעת הגרי”ש אלישיב) מבית לוי (קובץ ו תשרי תשנ”ה עמ’ מד שכן דעת הגר”ש וואזנר) שו”ת רבבות אפרים (ח”ח סי’ קנד, שכן המנהג אם כי דעתו להחמיר כדעת רבו האגרות משה).