לתרומות לחץ כאן

קריאות בשמחת תורה לקבוצה שלא שמעה קריאת התורה

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרבנים החשובים שליט"א

שאלה שלא נוגעת אלי, אבל מסקרן אותי מאד

יש בית כנסת אחד שאני מכיר שכמה בחורים שקצת ירדו מהדרך לא עלינו, באים שם לפעמים ויש בחורים ואברכים שדואגים לחזק אותם. אז למשל בראש השנה היו שני אברכים שדאגו להסביר להם על התפילות, ובכל זאת היה כאלה שבאו מאוחר לתפילה, אבל כולם התפללו את כל תפילות היום ראש השנה וגם כיפור.
בשמחת תורה, הגיעו ממש מאוחר לתפילה אחרי שקראו בתורה הכל. ובבית כנסת הזה נוהגים שעושים הקפות אחרי הקריאה בתורה, אז הרב אמר שלבחורים כאלה עדיף שיתפללו שחרית יחיד וישתתפו בריקודים, ולא ילכו למקום אחר שאולי אז הם לא יתפללו בכלל. ואחרי מוסף היה גם קידוש ועוד ריקודים והקפות. אחד הבחורים האלה אמר שהוא לא שמע קריאת התורה, ואז הבחורים האחרים שהגיעו גם רצו לשמוע ולעלות לתורה. אז תוך כדי שרקדו בבית כנסת, אברך צדיק באמת לקח ספר תורה, וקרא להם במניין (כי הוא קרא לעוד כמה אברכים שישלימו). הוא עשה מזה הרבה עסק וזה היה ממש שמחה של מצוה אני חושב. והבחורים אמרו שהבחור שביקש לקרא, יהיה חתן תורה כאילו, אז הוא עלה עליה של חתן תורה. אני בטוח שזה היה מעשה מאד מאד ראוי.
אבל יש לי דברים שלא ממש הבנתי. הוא קרא להם רק וזאת הברכה, והוא אמר שאפילו שזה מניין (כי הבחורים שש, ועוד שלשה שהשלימו ויחד איתו שקרא בתורה), אבל זה לא נקרא ממש ציבור, אז לא חייבים לקרא להם חתן בראשית. אז הוא לא אמר את הפיוטים של חתן תורה, שזה רק מנהג. אבל במקום חתן בראשית הוא קרא מהחומש קצת פסוקים מפרשת בראשית.
לפי מה שהבנתי, הוא לא שאל את הרב. למעשה, הרב מאד נהנה מזה אח"כ שהוא שמע. אבל לא יודע אם לכתחילה היה אומר להם לעשות את זה.
אני שואל אם זה באמת מותר ככה לבטל חתן בראשית. וגם זה נראה לי הפסק שהוא קרא בבראשית לפני שהעולה ברך.
חוץ מזה, הוא גם קרא רק ארבעה בחורים עד "מעונה", ולא הפסיק איפה שכתוב במחזורים, ואז חתן תורה היה חמישי, ובחור אחד היה מפטיר.
וגם אחרי זה הוא קרא להם מפטיר. אם חתן בראשית לא חובה, למה מפטיר כן חובה? אני זוכר שלמדתי פעם שהמוספים בחגים זה רק מנהג.
אשמח לתשובה. אבל אני מדגיש שאפילו אם היה משהו לא ראוי, לעשות לבחורים האלה את העסק הזה זה ממש מצוה. אני רק מתעניין לדעת מה הדין.

תשובה:

אני חושב שהוא נהג מצויין, וזאת הברכה היא הקריאה של יום טוב, וביום טוב עולים בעיקרון חמישה קרואים, מה שמוסיפים יותר זה רק בגלל המנהג לעלות כל הציבור לתורה, בראשית זה רק מנהג ואכן כאשר כל הציבור כבר קראו אין לקרוא להם, בקיצור הוא עשה מדוייק כראוי על פי דין ועל פי ההגיון.

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. לא יודע באיזה שעה זה היה. אם זה לא מאד מאוחר אולי היה יותר טוב לשלוח אותם לבית כנסת שעוד לא קראו בתורה וישמעו שם קריאת התורה נורמלית כראוי.
    מה זה ככה לזלזל בחתן תורה? מה זה לא לקרא חתן בראשית מספר תורה?
    זה שהם מסכנים וצריכים לקרב אותם, זה לא אומר שצריך לקרב את התורה אליהם

  2. חבל שהדיון הולך למקומות לא טובים.
    אתם צריכים להכיר את האברך הזה שאחראי על זה. הוא לא מזלזל באף מנהג ח"ו. הוא דואג לקרב בחורים שירדו או כמעט ירדו. הוא לא מקרב את התורה אליהם ח"ו. אבל הוא כן חושב מה לעשות כדי לקרב אותם לתורה. למשל בסיפור הזה, זה היה ממש חיזוק בשבילם.
    בבית כנסת אחר בכזאת שעה הם לא היו רוצים בכלל לשמוע את קריאת התורה. פה הוא עשה בשבילם מה שצריך מעיקר הדין, ובצורה מאד שמחה שאני בטוח שזה ימשוך אותם יותר לתורה ולמצוות.
    אני רק שאלתי על הדברים האלה האם זה ראוי, או שצריך לעשות בדרך אחרת.
    ובמחילה אני חושב ששניכם לא כאלה שעבדו עם נוער נושר. לכן אתם מדברים ככה. וחבל מאד.

  3. צודק. באמת לא עבדתי עם נוער נושר או מתמודד. טעיתי במה שכתבתי, ובאמת במצבים כאלה צריך להסתכל לא רק בחלק הראשון של השו"ע.
    תודה שהארת את עיני.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל