יצר הטוב ויצר הרע – מתי נכנסים באדם?

שאלה:

שלום לכם

שמעתי פעם ממישהו שאומרים חז"ל שיצר הרע נכנס באדם איך שהוא נולד כלומר איך שהתינוק בא לעולם יצר הרע בא איתו לעולם וכשאותו בן אדם מגיע לגיל 13 נכנס בו יצר הטוב יש פה כמה דברים לא מובנים קודם כל מה זה יצר הטוב דבר שני מה זאת אומרת שיצר הרע נכנס בבן אדם ישר כשהוא בא לעולם ההגיון אומר ההפך שיצר הרע נכנס בבן אדם כשהוא בגיל 13 כי אז הוא מחוייב במצוות והרי יצר הרע המטרה שלו היא להכשיל את הבן אדם לעבור על מה שכתוב בתורה אז איך אומרים שיצר הרע נכנס בבן אדם עוד כשהוא נולד?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה של יצר הטוב ויצר הרע יש שני מושגים שונים, יש את הדבר הטבעי, והוא שהגוף מושך את האדם לחטא ולגשמיות, והנשמה מושכת את האדם לרוחניות ולקדושה, זה משהו בטבע הפשוט, ויש את המושג השני של מלאכי מרום שבאים להחטיא את האדם או לרוממו, כמו שאמרו הוא שטן או יצר הרע הוא מלאך המוות. ברור שהטבע נוצר באדם ממש בלידתו, והמשיכה לגשמיות היא ודאי מידית. לגבי שאלתך ניתן לומר שהטבע הרוחני בא רק מאוחר יותר, כיון שכידוע מדברי האר"י שלבי כניסת הנשמה בגוף נעשים עם גדילתו של האדם, נפש בברית מילה וכן על זה הדרך ובבר המצוה נכנסת בו הנשמה, וכך גם לגבי המשיכה הטבעית לרוחניות יש הבדל בין ילד לנער בר מצוה. כך נראה לי אף שלא ראיתי בענין זה כרגע מקורות.

שבת שלום.