לתרומות לחץ כאן

להקדים תפילה לפני הנץ כדי להשלים מניין

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
יש לי מניין קבוע שבו אני מתפלל. המניין מתחיל בשעה 6:15, ואני העשירי במניין. בימים אלו שהנץ מאוחר, הם מתפללים תפילת שמונה עשרה לפני הנץ החמה. יש לי אפשרות להתפלל בבית כנסת אחר שמתפללים בנץ החמה, אבל אם אני הולך למקום אחר המניין הקבוע שלי אין להם מניין והם מתפללים תשעה אנשים ביחידות. מה עלי לעשות, האם ללכת להשלים מניין במניין הקבוע שלי ולהתפלל לפני הנץ החמה, [שלפי הלכה זה בדיעבד להתפלל לפני הנץ החמה]. או שעדיף להתפלל במקום אחר בנץ החמה למרות שלמניין הקבוע לא יהיו עשרה אנשים.
תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

למעשה שאלה זו ניתן לחלקה לשנים: באופן שכולם יכולים ללכת להתפלל בהנץ החמה, אלא שמחמת עצלות וכדומה קיים חשש שיתפללו ביחידות ולא ילכו, יש לדון האם אני מחוייב לאבד את זכותי להתפלל לכתחילה כראוי מחמת עצלותם… בענין זה אינני יודע לומר מקור, אבל ליבי אומר לי שחייך קודמים, ותלך למקום שמתפללים לכתחילה בהנץ החמה. אבל אם מדובר באופן שיש טורח ללכת למקום אחר, או שמחמת עבודתם המוקדמת אין להם אפשרות להתפלל עתה בהנץ החמה וזה מנין קבוע, נראה בעיני שעדיף לשמור שלא יבטל המנין ולא יתפללו ציבור של תשעה אנשים ביחידות. 

שכן בעבר הבאנו מספר פעמים באתר את השאלה מה עדיף: תפילה ביחד בהנץ החמה או תפילה בציבור קודם הנץ, ובאופן שמתחילים בזמן הראוי, שברכות השחר הם לאחר הזמן של משיכיר את חברו וכו', ובזה התברר מדברי הפוסקים שעדיפה תפילה במנין אחרי עלות השחר על פני ההמתנה לנץ החמה. ואם כן, אף שהשואל שלפנינו יכול להתפלל בנץ החמה במנין, כיון שהם נוהגים כדין, והוא חלק מהמנין הזה באופן קבוע, ויש חשיבות לקיום המנין, נראה שיתפלל עמהם.

ראיה לכך ניתן להביא מדברי המשנה ברורה בתחילת סי' פט שדן לגבי חג השבועות בבוקר שקשה לאנשים להתפלל בנץ החמה אם מותר להקדים מחמת הטורח לקבץ את כולם שנית, וכתב שהדבר מותר, אף שברור שיש כאן אנשים שיכולים להמתין ויכולים לארגן מנין כזה ולא צידד שעליהם להחלק מהציבור וכו', וכל שכן הנדון שלפנינו שמדובר בביטול מנין ולזמן ממושך ומי יודע מה יהיה אחר כך.

מקורות:

בענין שציינו ראה כאן.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. יש לציין את דברי הראשון לציון שליט"א בילקו"י שמדבר אינו נראה כן כ"כ:
    "מי שאפשר לו להתפלל עם הנץ או לאחר מכן, אינו רשאי להקדים להתפלל עם מנין של פועלים אחר עמוד השחר. כי לא הותר לפועלים להתפלל בזמן כזה, אלא מפני שהוא שעת הדחק להם, וכדיעבד דמי, אבל מי שאפשר לו להתאחר ולהתפלל עם הנץ החמה או לאחר מכן, אינו רשאי להתפלל תפלה של דיעבד. ואפילו אם הם זקוקים לו להשלים המנין, די לו להצטרף אליהם לענות קדיש וקדושה וברכו, אבל התפלה יתפלל לאחר מכן תפלה בזמנה. ואפילו אם אין שם מנין אלא המנין של הפועלים, מוטב לו להתפלל ביחידות תפלה בזמנה, מאשר להתפלל בצבור תפלה שיוצאים בה ידי חובה רק בדיעבד".
    עכ"ל.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל