שמן זית של שביעית

שאלה:

בית בד גוי הכין 1000 ליטר שמן זית, הזיתים משנה שביעית ושייכים ליהודי, על העבודה הגוי קיבל 100 ליטר שמן. האם מותר לקנות מהגוי את השמן שקיבל בתמורה לעבודתו? והאם לשמן יש קדושת שביעית?

תשובה:

הפירות ודאי קדושים בקדושת שביעית ולפיכך נחלקו הפוסקים אם מותר לקנותם ממנו, השל"ה שער האותיות אות ק אוסר מחמת שלדעתו הדמים גם נתפסים בקדושת שביעית, אבל המבי"ט ח"א סי' כא מתיר וכן דעת החזון איש לדינא. לגבי איסור סחורה ניתן לסמוך על הסוברים שזה איסור רק על המוכר וזה הרי אינו יהודי. ואגב ברור שהיה אסור לבעל בית הבד לפרוע חובו לגוי מפירות אלו, לא רק בגלל האיסור לתת פירות שביעית לגוי אלא גם בגלל שאסור לפרוע חוב בפירות שביעית, ראה פרק ח משנה ה, ולדעת החזון איש סי' יג ס"ק יז עליו לאכול פירות חולין בקדושת שביעית בשיעור זה שנתן לפועל.

ערב טוב.