צרכי רבים במזיק

שאלה:

האם זה נכון שעשיית צרכי רבים זה תקנה רק לגנב ולגזלן ואילו המזיק שלא יודע את מי הזיק ”אכל אותה” אין לו דרך לתקן זאת?

תשובה:

שלום וברכה,

גזלן הוא חמור יותר ממזיק, הגזלן צריך להוציא את הגזלה מתחת ידו ולכן חכמים תיקנו שיעשה צורכי רבים בגזלה אם לא יודע למי להשיב. וכשעושה צורכי רבים אין זה תשובה מעולה ולכן אם אח"כ נודע לו מיהו הנגזל צריך להשיב לו שוב את הגזלה. ואילו במזיק אין בידו ממון של איסור ולכן לא צריך לעשות צורכי רבים, אלא ישלם רק כשידע למי הזיק.

בהצלחה.