אחוזים בגיוס כספים

שאלה:

שלום לכבוד הרב
יש לי קרוב משפחה שנמצא במצב כלכלי קשה והוא ביקש ממני לעזור לו לגייס כסף בשבילו.
אני מעוניין לעזור לו רק רציתי לדעת אם מותר לי לקחת אחוזים שנהוג לקחת למגייס כספים רק בלי להודיע לו שאני לוקח אחוזים.
הסיבה שאני לא רוצה להודיע לו שאני לוקח אחוזים הוא מהסיבה שלא נעים לי להגיד לו שאני לא מעוניין לעזור לו רק אם אני אקח אחוזים מכיון שאני צריך להקריב הרבה כח לזה
תודה מראש וכל טוב.

תשובה:

שלום וברכה,

האחוזים שגובים אוספי הצדקות הוא שכר טרחה עבור העבודה שעושים. ומותר לקחת שכר טרחה עבור עבודה כזו כיון שמקובל לקחת. אולם צריך שהאחוזים יהיו בשיעור סביר ולא מוגזם.

גם אם החבר לא יודע מותר לך לגבות תשלום של שכ"ט, מאחר ולפי הדין אתה זכאי לכך. וראה כאן במקורות שהבאנו את דברי הגרי"ש אלישיב בדמי תיווך סמויים שמותא לקחתם.

בהצלחה.