איגוד הלולב ביום טוב

שאלה:

שלום,
מה היקף ההיתר של קשר מצווה בשבת ויו"ט? האם כל קשר מותר? רק מדרבנן? לקיימא?מעשה אומן? לאגוד את הלולב בקשר חזק עם 2 קשרים מותר וכו?

תשובה:

קשר דרבנן הותר לצורך מצוה. השו"ע נקט שקשר של קיימא לעולם הוא דאורייתא ולכן ביום טוב אין היתר לאגוד את הלולב אלא בעניבה בעלמא, וראה ביכורי יעקב תרנא ד שהרמנב"ם חולק וסובר שגם קשר של קיימא שאינו מעשה אומן הוא רק דרבנן ומותר. וראה הרחבה בנדון זה ומה נקרא מעשה אומן בסי' שיז. אנחנו נוקטים להלכה שכל קשר כפול הוא מעשה אומן כמבואר שם וכדברי השו"ע אלו.