מוצאי יום כיפור -שמחה מה זו היא עושה?

שאלה:

שלום כבוד הרב
מצואי יום הכיפורים כולם שמחים על כפרת עונות ועל שיצאנו נקיים כמבואר במקורות
אך איני מבין שימחה זו על מה עושה הרי יום כיפור מכפר רק לשבים בתשובה וכמבואר ברמבם שתשובה זה עד שיעיד עליו מרומו של עולם [לא זוכר את הלשון אפשר לתקן} ומבארים את אותו רמבם שאפשר לעשות תשובה רק על הקלות אבל למשה יש המון עבירות שכמעט א"א לעשות עליהם תשובה א"כ נכון שקצת ירד לנו עונות אבל כל זה רק גורם לצער שפספסנו הרבה

תשובה:

שלום וברכה

ברור בעיני בלי שום ספק, שכפרת העוון ביום הכיפורים אינה תלויה באותה תשובה רגילה, וכך הובא בכל הספרים לגבי דין יום הכיפורים, שהיות האדם מתייצב על דרך טוב זו סיבה לזכות בדין. נכון שהעוון עצמו עדיין לא מתכפר באופן מושלם, אבל לדין יום הכיפורים די בכך. כל תפילות יום הכיפורים מדברות על היות ה' חנון וסולח אף שאין אנו ראויים, וכן הסברא נותנת שאף בזמן המקדש שהיה חוט השני מלבין וזו היתה כפרה לכל ישראל, בודאי לא כולם חזרו בלב שלם על כל עוונותיהם באופן זה שיעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב לזה החטא עוד.

יש הרבה להאריך בענין אבל ערב החג קצר מאוד… והעומס גדול גם כאן באתר.