כמה שאלות בענייני גזל

שאלה:

שלום וברכה
יש לי כמה שאלות לגבי גזל.
ביום כיפור החלטתי שאני אשאל רב כיצד לנהוג כיוון שזה הרבה זמן מציק לי. בחיי היום יום אני מאוד מקפידה לא לעשות גזל ולכן אני זוכרת כל מיני דברים קטנים שקרו לי ואני לא יודעת כיצד לנהוג.
1. בערך בגיל 9 שכנה שגרה ברחוב לקחה אותי טרמפ במונית ואמרה לי להביא לה 5 שקל להצטרף בתשלום על הנסיעה.
אני לא שילמתי לה בזמנו וכיום אני בת 26 ומתביישת לגשת אליה ולהביא לה. מה אני צריכה לעשות?

2. כשהיית בערך בת 6 שברתי לחברה חבילת צבעים.

3. לפני כמה שנים מצאתי מספריים אצלי עם שם של ילדה שהיתה באה אלי לחונכות. כמובן שאין לי את המספריים האלה כבר ואני מתביישת בשביל דבר כזה להתחיל לחפש אותה היום.

4. לפני כמה חודשים פתחתי את הדלת של הרכב שלנו ובטעות הדלת שלנו נתקעה ברכב של השכן שחנה בסמוך אלינו. ונשאר שריטה שחורה קטנה על הידית של הרכב של השכן.
אני מתביישת לגשת אליו ולהגיד לו ואח שלי פחות בענין ללכת במקומי.
אשמח לדעת כיצה אני אמורה לנהוג. האם מספיק לתת צדקה בסכום שווה ערך?
אודה לתשובה מהרב
תודה רבה ושנה טובה.

תשובה:

שלום וברכה,

1.2. קטן שהזיק או גזל והגזלה לא קיימת אין חיוב תשלומים. ולכן על כל הנעשה לפני גיל מצוות אין חיוב השבה.

3. יש לרשום את ערך המספרים במקום שמור, וכאשר תפגשי אותה תודיעי לה ותשלמי לה עליהם. ואם את יכולה להשיג אותה בקלות אז תנסי להשיג אותה.

4. נזק קל ברכב שלא מקובל להוציא הוצאה כספית כדי לתקן – פטור המזיק מתשלומים. ולכן אם מדובר שפס שחור בידית, מסתבר שלא מקובל להוציא כסף כדי לתקן, ולכן את פטורה.

בהצלחה.