מודעה לפני מכירה

שאלה:

בבנין דירות החליטו הדיירים לבנות בשטח המשותף שלהם חנות להשכרה. אחד השכנים (ראובן) היה לחוץ כספית והסכים למכור את חלקו בחנות לשמעון. לאחר כמה שנים עלה מחיר ההשכרה מאד וראובן מאד מצטער על המכירה אבל אין לאל ידו לבטל אותה. והנה שמעון בעל דירת גג החליט לבנות על הגג ובקש משכנו ראובן לחתום לו על ההרחבה. כיון שראה ראובן ששמעון נזקק לחתימתו, התנה אותה בזה ששמעון יחזור וימכור לו את חלקו בחנות שקנה מכבר. השאלה היא האם יכול שמעון להעמיד עידי מודעה על המכירה, ולמכור כביכול את החלק הנ"ל, ולאחר חתימת השכן על ההרחבה לגשת לבית הדין כדי לבטל את המקח בטענת אונס.

תשובה:

שלום וברכה,

במכירה אין לעדים לחתום אלא עד שיכירו באונס של המוכר. וכיון שאינם רואים שהוא מכריח אותו לחתום לא יכולים לחתום על מודעה. בנוסף, במקרה הזה אינו אנוס כיון שלא מכריח אותו לקנות ממנו, אלא הוא רוצה שיחתום על הסכם בנייה ודורש תמורת החתימה שימכור לו את חלקו, והרי זה אונס דנפשיה, שאינו אונסו למכור אלא הוא אונס את עצמו כדי להוציא ממנו חתימה ללא ההתחייבות. ודינו שווה לשכן שמבקש פיצוי כספי עבור החתימה, שאם השכן לא חייב לחתום [לפי הלכה] מותר לו לדרוש פיצוי כספי.

בהצלחה.