לתווך הלוואות עם חשש ריבית

שאלה:

‎לום עליכם כבוד הרבנים, אשמח מאוד
‎יש לי שאלה לגבי עסק מסויים בתחום הלוואות בריבית, שהרבה יהודים עוסקים בו בעיקר בחו״ל בשם ״קש אדבנס״… ורציתי לדעת אם עסק זה כשר ליהודי להתעסק בו…

‎למעשה, זה עסק בפני עצמו, שבעל העסק מתווך בין חברות גדולות המלוות כסף לעסקים (לא אנשים פרטיים אלא דוקא עסקים), ובין העסקים האלו המעוניינים ללוות כסף לכל מיני צרכים שיש להם בעסק…
‎שאלתי: בהנחה שהחברות המלוות הם בבעלות של יהודי לחוד, ( ללא שותפות גוי), ואני לא יודע האם בעל העסק (הלווה) הוא יהודי או לא (או שמא יש שם שותף יהודי) , האם בתור המתווך בהלוואה כזו חל עלי חיוב לברר אם בעל העסק הזה (הלווה) יהודי,או מותר לי להשתדל בביצוע ההלוואה גם מבלי לברר אם הוא יהודי?{*מדובר במקום שרוב אנשים ובעל עסקים בתוכם גוים}

‎ועוד שאלה במקרה הפוך, שאין ידוע מי הבעלים של החברה המלווה אם הוא יהודי או לא (או שמא יש יהודי שותף), אבל ידוע שבעל העסק הלווה יהודי… האם יהיה לי מותר לתווך בהלוואה כזו בלי לברר או שמא אני צריך לברר ?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר ניתן לברר אם המלווה או הלווה יהודי, חייבים לברר ולהציע לצדדים לעשות היתר עסקה או להימנע מלתווך להם את ההלוואה.

אם לא ניתן לברר אם אחד הצדדים הוא יהודי או גוי, יש לסמוך על הרוב שהם גויים, מאחר ומדובר במקום שרובם גויים.

בהצלחה.