שם ה׳ בלע"ז – בשירותים

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

לפעמים, יש מסמכים של חול שמכילים שמות של ה׳.
אבל הם כתובים בלע"ז (באנגלית או בצרפתית למשל) והם נכתבו על ידי גוים.

האם מותר לשים את המסמכים הללו בשירותים, למרות שיש שם ה׳ שנכתב בלע"ז (כמו "‌God" או "Dieu")?

תודה מראש.
שבת שלום, ושנה טובה ומתוקה.

תשובה:

הגרש”ז אוירבך (הליכות שלמה, פרק כ, הערה לג) כתב שאין לחוש לביזיון השם בשטר הדולר שעליו מודפס המילים, “אנו סומכים באלקים”, ומשום שסמך על דברי הש”ך (יו”ד, סימן קעט, סעי’ יא), שכתב שאין קדושה לשם הנכתב בלעז, ולכן אין השטר דורש כבוד וטיפול מיוחד (אם כי הש”ך מדגיש שלכתחילה יש להיזהר בכך). למרות שיש פוסקים שחלקו על הש”ך (עי’ באריכות ב’שדי חמד’, מערכת מ, כלל יג), פסק הרב אוירבך שיש להקל בפרט בשמות שלא נכתבו כלל לשם קדושה (ועל-ידי גוים), לפי זה כמו כן אין לאסור כתיבת השם בשטרות אלא בלשון הקודש.

מנגד, בשו"ת מנחת יצחק (ח”א, סימנים יז-יח) כתב שאם כי לדעת הש”ך אין איסור מחיקה על שמות בלע”ז, עדיין יש איסור על ביזיון השם, וחשש זה קיים גם בשטרות ה’דולר’. ומכל מקום כאמור בנדון שלנו זו בעיה. הנושא של שם שנכתב שלא לשם קדושה נידון יותר בהקשר של מחיקת השם ולא בהקשר של בזיון השם שזה אסור גם בכהאי גוונא.