שאלות בהלכות ממונות

שאלה:

יש לי כמה שאלות בהלכות ממונות:
1) התפניתי בשרותים של חנות מסויימת ללא שאלת רשות. השרותים הם של העובדים. (חנות שהיא מתוך רשת גדולה, שאין בדיוק למי לפנות)
האם עלי לבקש מחילה?
2) שהייתי בגן בגיל 6/7 לקחתי מדבקות מהגננת ללא רשות (אולי דף מדבקות. המדבקות היו מהמגירה של הגננת שם נמצא חלק מציוד הגן כנראה שנקנה מתקציב הגן. האם עלי לבקש מחילה?
3) שהיינו קטנים לקחנו ממתקים ממכונה של ממתקים שנפרצה.
אני לא זוכרת אם באמת לקחתי.
האם עלי לבקש מחילה? אולי לתת סכום כסף, אפילו יותר מהשווי ולאמר שאני חייבת כסף?
4)קניתי לבת שלי חולצה ואחרי שלבשה אותה הבחנתי שיש בה פגם שמפריע לי מאוד.
האם ניתן לגשת לחנות ולבקש חולצה חדשה?
5) אם יש בידינו גזילה או חוב ואנו כלל לא זוכרים. האם ניתן לכפר על כך?
תודה רבה על התשובות

תשובה:

שלום וברכה,

1. אסור לזרים להשתמש בשרותים שמיועד לעובדים בלבד ללא קבלת רשות. ולכן יש לבקש מחילה על שימוש שלא ברשות.

2-3. קטן שהזיק או גזל והגזלה לא קיימת אין חיוב תשלומים כשיגדיל. ומשום מדת חסידות ראוי שיפצה בפיצוי קטן. במקרה שלך שמדובר בספק אין חיוב תשלומים כלל.

4. מותר לפנות לחנות ולדרוש מקח טעות עבור הפגם שנמצא בחולצה, ובתנאי שלא השתמשו בחולצה לאחר שנמצא הפגם. [שימוש בחולצה לפני שנמצא הפגם לא מעכב].

5. אם ידוע לך שיש בידך גזלה ואין אפשרות להחזיר יש לעשות בו צורכי רבים – לתרום למקום ציבורי. אם לא ברור שיש חיוב גזלה אין חובה לשלם ואין צורך להעלות חששות לחינם.

בהצלחה.