הלכות ערב יום הכיפורים

שאלה:

בס"ד
שלום רב, כתיבה וחתימה טובה!
1. בבוקר של ערב יום הכיפורים , יש מצוה לאכול סעודת פת כמו בסעודה מפסקת?
2. מתי זמן סעודה מפסקת, עד פלג מנחה?
3. כשמדליקים את הנרות של יום הכיפורים מתחילים בנרות הקטנים או בנר נשמה שצריך לדלוק כל הצום וגם ישמש להבדלה? או שמדליקים אותו לפני הדלקת הנרות ובלי ברכה כלל?
4. כיצד מברכים מאורי האש על הנר במוצאי יום הכיפורים? מברכים על האש בנר נשמה ללא אבוקה או שמעבירים את האש מהנר לנשמה לנר הבדלה עם כמה פתילות?
5. במוצאי יום הכיפורים אחרי ההבדלה, מותר לאכול אוכל בשרי? והאם מצוה/חובה לאכול פת בסעודה זאת?
6. אבי שייחיה, פוגע בי מילולית כמעט בכל יום ויש לי ממנו הרבה צער לרוב, למרות שיש בו כמובן גם דברים חיוביים .
אם ארגיש שאני לא מסוגלת לסלוח ממנו כשיבקש ממני סליחה בערב יום הכיפורים, אני יכולה לא לסלוח לו? כלומר ברור לי שעדיף לסלוח אבל אני מרגישה שזה יהיה שקר כלפיו כי בלב לא אסלח כנראה, ורק אומר שאסלח לכן ההתלבטות שלי גדולה לגבי כך.
7. מה הקטעים בתפילות יום הכיפורים שחובה לומר לאישה שמתפללת לבד בביתה? מה ניתן לא לומר אם קשה (בהנחה שהאישה חולה נפשית עם מחשבות כפיתיות וחרדות סביב עניין התפילות וכו')?
8. מותר לאכול בשרי בימים האלו שהם עשרת ימי תשובה שקודמים ליום הכיפורים?
9. עדיף לקנות חלה אחת ולאכול חלק ממנה בסעודה מפסקת בערב יום הכיפורים או שניתן גם פיתות /לחם רגיל ואין בכך הבדל ?
10. את הכפרות על הכסף יש לעשות אחרי שחרית קודם סעודת הבוקר? וניתן לתת אותם לנזקקים גם שבוע אחרי יום הכיפורים?
11. מה הסכום המינימלי שנהוג לתת לפדיון כפרות?
תודה רבה מראש, כתיבה וחתימה טובה ושנה מבורכת!

תשובה:

שלום וברכה

1. אין חיוב, אבל נהגו לעשות שתי סעודות פת ביום זה.

2. סעודה מפסקת יש לגמור כ20 דקות לפני השקיעה – זמן הדלקת נרות, כדאי כמה דקות קודם, כדי להתארגן בנחת ליום הגדול.

3. תדליקי אותו לפני הנרות הוא לא קשור לענין.

4. המהודר יותר הוא לצרף את נר חדש לנר שהודלק מהנר נשמה או הנר נשמה עצמו ולברך על שניהם יחד, כיון שיש מעלה בנר החדש שהודלק כדי להאיר, ויש מעלה בנר הקודם שהוא נר ששבת ועל ידי הצירוף מרווחים את שתי המעלות. אבל גם אם לא נוח  אפשר לברך רק על הנר שהודלק ממנו וכן נוהגים. ראה רמ"א סי' תרכד ואשל אברהם בוטשאטש ומה שכתב בזה בשו"ת אגרות משה ח"ד סי' קכב.

5. מותר ואין מצוה.

6. עושים הכל כדי לסלוח, וכדי להצליח יש להזכר בכל הדברים הטובים שיש לך ממנו, כבר למעלה מ30 שנה את גרה עמו בבית והוא דואג לכל צרכייך מפרנס ודואג וכו', יש הרבה מאוד על מה להודות לו.

7. תתפללי את הקטעים שאת רגילה כל יום, בתוספת נעילה, כל השאר זה לפי היכולת.

8. מותר בהחלט.

9. מה שרוצים.

10. כן. עדיף לתת מיד, אפשר גם בכרטיס אשראי לקופת העיר וכדומה.

11. כל אחד לפי יכולתו. מי שנותן 30 ש"ח כדמי תרנגול, יבורך.

גמר חתימה טובה.