לא זוכר כמה נסיעות לא שילמתי

שאלה:

אני נוסעת באוטובוס מידי יום, ובמהלך השנה קרה לי כמה פעמים שנגמר הכסף ברב קו, אז לא שילמתי על אותה נסיעה. אני לא יכולה לזכור כמה פעמים זה קרה. מה עלי לעשות? איך אדע כמה אני צריכה לשלם לחברת התחבורה הציבורית?

תשובה:

שלום וברכה,

עלייך לשלם את החובת שאת ודאי חייבת לשלם. והטוב ביותר להתקשר לחברה ולספר להם על כך, והם יורו לך כיצד לנהוג – אם לשלם וכמה לשלם.

בהצלחה.

מקורות:

נוסע שעלה לאוטובוס כשיודע שאין לו אמצעי תשלום, הרי זה גזל. נוסע שעלה לאוטובוס ולא ידע שאין לו כסף ברב קו, יש להסתפק האם נחשב לגזל או לחוב, כיון שהם לא דורשים ממנו לרדת אלא לפנות לנהג. אם זה מוגדר כחוב, אם יש לו ספק כמה חייב, נפסק בשו"ע סימן עה סעיף יח שחייב לשלם רק מה שוודאי חייב לשלם, והשאר שמסתפק פטור – י"א שפטור אף לצי"ש וי"א שחייב לצי"ש. והש"ך פסק כשיטה הראשונה שפטור אף לצי"ש. אולם אן נגדיר את זה כגזל, הרי שבגזל חייב לשלם עד שוודאי ישיב את הגזל וחייב לשלם גם מה שמסתפק.