התבודדות (בפה) אחרי קריאת שמע לפני ואחרי חצות

שאלה:

שלום רב!
ידוע לי שאחרי חצות אומרים קריאת שמע, כשברכת המפיל ללא שם ומלכות.
התעוררה לי שאלה כששמעתי שיעור שדיבר על התבודדות לפני השינה ומגיד השיעור אמר שפשוט להירדם מתוך התבודדות – שאלתי היא האם מותר להתבודד ולדבר (בפה מלא) עם ה' לאחר קריאת שמע וברכת המפיל, וכך להירדם מתוך דיבור עם ה'. ואם לא, אז האפשרות היחידה זה לאגיד את קריאת שמע רק לאחר ההתבודדות? אשמח אם הרב יתייחס כשקריאת שמע לפני חצות לילה או אחרי חצות לילה (כי לפעמים אני ישן לפני חצות לילה ולפעמים אחרי חצות לילה).
תודה, וגמר חתימה טובה!

תשובה:

למעשה נראה שההכרעה היא לומר המפיל בשם ומלכות עד עלות השחר. אינני בקי במנהגי כל הקהילות, אבל אצל בני אשכנז זה ודאי כך, וגם הגר"ע יוסף הורה כך בסוף ימיו. אף שבבן איש חי נראה אחרת. ראה כאן בהרחבה.

לאחר אמירת המפיל בשם ומלכות אין לדבר כלל, מי שחשוב לו לנהוג כהוראת אותו רב, יאמר המפיל מתי שממש רוצה לישון כבר, ואז לא ידבר עוד.

שיתקבלו התפילות.