גרמא בכוונה להזיק

שאלה:

אדם שהזיק בגרמא בכוונה להזיק, כמו מי שהצמיד מטען חבלה עם מנגנון השהיה לרכב של חברו, וטען בבית דין קים לי כהשיטות שאם זה לא נזק מיידי זה גרמא? וכן אם מפזר בכוונה מסמרים בסמוך לגלגלים של רכב חברו וטוען שאי אפשר לחייבו כיון שיש פטור של כלים בבור כידוע? איך בית דין יפסקו בכזה מקרה למעשה? הרי מבחינה הלכתית לכאורה הוא פטור מדיני אדם, אך אם נפסוק כן החברה כולה נחשפת לסכנת כאוס ורשע ואין מושיע !

תשובה:

שלום וברכה,

יש איסור להזיק גם כשפטור מלהזיק, ולכן אסור לתקוע מסמרים בצורה שיזיק את גלגלי הרכב, למרות שאם יזיק פטור מלשלם. וכך בית דין יפסקו שפטור מלשלם [ונחלקו הפוסקים האם חייב לצי"ש].

אם בית דין ייראו שיש אדם שמזלזל בכך ומזיק את אחרים באופנים שפטור מלשלם, יש סמכות לבית דין הגדול שבעיר להעניש ולקנוס שלא מן הדין. וכן מותר למסור אותו למשטרה כיון שמדובר בעברות פליליות שמזיקות את הרבים. אבל בין דין שאינו גדול שבעיר אין לו כוח לקנוס ולהעניש על כך.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן ב.