בדיקה בחפצים של עובד גוי והבטחה שחזרתי בה

שאלה:

לכבוד הרב,

אשמח לעזרה בשאלות הבאות:
1. מותר לבדוק בדברים של עובד זר שעובד עבודה זרה (ללא רשותו) אם יש בחפצים שלו משהו של עבודה זרה (בהנחה וזה צריך לעניין אותי)?
2. ללא קשר לשאלה 1, מותר לבדוק מדי פעם בחפצים שלו שאין שום חפץ ששייך אלינו?
3. אם הבטחתי לעובד משהו בהתחלה שהגיע, ולאחר מכן השתנו כמה דברים, ואני מחליט לחזור בי בגלל שלא נראה לי נכון לנהוג ככה כעת (כמו שהבטחתי לו בתחילה) האם זה מותר (זה שונה היה אם זה היה ביני לבין ישראל)?

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לבדוק את התיק של גוי שאין שם ע"ז.

מותר לבדוק את החפצים שלו כדי לוודא שלא גנב אותך, כדי למנוע את עצמו מהפסד.

אם מדובר בהבטחה גרידא, הרי שאין דין מחוסרי אמנה לגוי, ומותר לחזור מהבטחה שהבטיח לגוי. אבל אם מדובר בהבטחה שהיא חלק מהטבה תמורת העבודה הרי זה חלק מהשכר שחייב לוי ולא יכול לחזור בו אלא אם כן הגוי לא עשה את המוטל עליו.

בהצלחה.