לישון בראש השנה

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אשמח לדעת באיזה שעות היממה מומלץ לישון בראש השנה ומתי לא , האם גם בחג שני יש להקפיד לישון פחות?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

בלילה אין הגבלה, עד עלות השחר, והמיקל לישון עוד זה גם בסדר כל עוד זה חלק משנת הלילה.

ביום, עדיף להמנע, ובודאי אין לישון לפני חצות היום [12:31 בצהריים] ביום השני ניתן להקל יותר לאחר חצות, ומי שראשו כבד הלב ולא מצליח להתרכז – ינוח מעט גם ביום הראשון אבל רק אחרי חצות היום.

שנה טובה ומתוקה.

מקורות:

ברמ"א סי' תקפג סעי' ב: "וגם נוהגים שלא לישן ביום ראש השנה, ומנהג נכון הוא". וכתב שם המשנה ברורה: "משום דאיתא בירושלמי מאן דדמיך בריש שתא דמיך מזליה. והאר"י ז"ל אמר שאחר חצות מותר לישן שכבר נתעורר המלאך ע"י תפלות ותקיעות. וב"ח כתב שהר"מ היה ישן בר"ה. ויושב בטל כישן דמי. ממילא מי שאינו יכול ללמוד מחמת עיפותו וסתם מתבטל, ודאי אין ענין שלא יישן ובפרט אחרי חצות היום. ועיין בחיי אדם שכתב דאחר האכילה יקבע עצמו ללימוד ואם ראשו כבד עליו יישן מעט אם אי אפשר לו בלא זה ויש נוהגים לגמור כל התהילים".