פרוזבול על רווחים ברגעים האחרונים של השנה

שאלה:

מי שיש לו כסף במניות, או קרנות וכד', או אפילו שהוא בעודף בבנק ומקבל ריבית, האם יש מצב שגם שאחרי שעשה פרוזבול למשל השנה בערב שבת, עדיין הכסף שלו ממשיך להרוויח, וביחס לזכות שהצטברה לו בערב ראש השנה נגיד בשעה 11 בבוקר. לא עשה פרוזבול?
מה הפתרון לעשות פרוזבול ממש שעה לפני התקדש החג?

תשובה:

שלום וברכה,

מי שחושש שיהיו לו רווחים עד ערב ראש השנה, יכול למסור בעל פה בצהריים של ערב ראש השנה שוסר את חובותיו לבית כמבואר בדעת הרמ"א. ויש לסמוך על כך כיון שקרנות פנסיה וכסף שבהשקעות לא ברור שצריך פרוזבול.

בקרנות פנסיה כמעט ואין הלוואות אלא רוכשים עבורו מניות ואגחי"ם. והחברות ביטוח עושות פרוזבול. וכסף שבבנק הריבית היא על החלק של הפיקדון ולדעת השו"ע החלק של הפיקדון אינו צריך פרוזבול אלא החלק של המלווה. נמצא שהחשש הוא רק לחומרה ולכן אם חושש יכול לעשות פרוזבול בעל פה.

בהצלחה.