עובד זר יציאה לחופש וחזרה בשישי ובשבת

שאלה:

לכבוד הרב,

ביום שישי העובד זר יוצא לחופש עד מוצ"ש.
האם מותר לשחרר אותו כמה דקות לפני כניסה שבת בידיעה שהוא כדי להגיע למקום המגורים שלו ייסע בשבת (לא בתחבורה ציבורית אלה באופניים חשמליות)?

2. לגבי החזרה של העובד במוצ"ש, בעבר עניתם שאסור לו לחלל שבת עבור ישראל, אם אני מראה לו מתי יוצא שבת, והוא מצד עצמו מטייל ויוצא מתי שנוח לו מהמקום שבו הוא נח בשבת, אבל מגיע ממש בסמוך ליציאת שבת למרות שהנסיעה משם היא שעתיים (אני לא אומר לו לעשות כך, אמרתי לו שאני מחויב להגיד לו שמהצד שני אסור שייחלל שבת בגללי, והוא צריך לצאת אחרי צאת השבת, ואם הוא בוחר לעשות משהו אחר (כמו לצאת הרבה לפני השקיעה) אבל אלינו מגיע אחרי מוצ"ש זה בחירה שלו ולא בהוראה שלי, זה בסדר ככה או יש חשש מהצד שלי לחילול שבת בגללי?

תודה ושבת שלום

תשובה:

שלום וברכה

1. אם באופן עקרוני הוא יכול גם להשאר בבית ולא ללכת לחופש, זה שהוא בוחר ללכת אפילו כמה דקות לפני שבת זה בסדר.

2. מה שהוא מטייל זה לא עסק שלך, אבל אתה לא יכול לחייב אותו להגיע באופן שגם אם ירצה לצאת בצאת שבת בדרך הכי מהירה – זה לא אפשרי.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכבוד הרב,
    לגבי :
    1. אני מבקש ממנו ללכת כדי שלא יישאר בשבת.
    הוא כרגע יוצא לפני כניסה שבת בהרבה בגלל מגבלת התחבורה ציבורית, אבל אם יהיה לו תחליף (כמו אופניים חשמליות) השאלה אם יהיה מותר לי להשאיר אותו עד סמוך לכניסת שבת בידיעה שהוא מגיע לבית שבו הוא שוהה בחופש בשבת עצמה ולא לפני?

    2. אם אני מראה לו מתי הוא יכול להגיע לבית שזה אחרי יציאת שבת (אם יגיע גם אחרי שעתיים שזה זמן הנסיעה שהוא צריך, מבחינתי אין מגבלה ובעיה), כל השאר זה כביכול הסקת מסקנות שלו – לא אמרתי לו תצא מוקדם או מאוחר.
    השאלה האם אני צריך להדגיש שאם הוא נוסע ישירות מהבית שבו הוא שוהה אלינו, אז שייצא אחרי השקיעה ב-13 דקות זמניות ולא לפני (אלה אם כן הוא מסתובב ואז שיבוא מתי שייצא העיקר אחרי שבת)?
    כרגע הוא מגיע 10 דקות אחרי זמן רבינו תם, כאשר הזמן נסיעה שלו הוא קרוב לשעתיים.

    תודה

  2. 1. מותר. הוא נוסע לצרכו, מבחינתך הוא יכול לשהות במקום קרוב יותר.
    2. מבחינתך הוא יכול לבוא במונית, אין איסור. אבל שיהיה זמן שיכול לבוא ברכב.

  3. לכבוד הרב,
    עובד שצריך להגיע כדי ללמוד את העבודה ומגיע כל יום כמה שעות.
    במקרה שהוא מצד עצמו רוצה לבוא ביום שבת (וגם לחזור בשבת חזרה) כדי לדעת מה צריך לעשות, אסור לי להגיד לו לבוא בשבת?
    תודה