הלוואה מההורים

שאלה:

שלום וברכה,
אבי נטל הלוואה ממקום עבודתו בתנאים נוחים כדי לעזור לנו בסכום הראשוני הנצרך ללקיחת המשכנתא על הדירה שקנינו ב"ה, ואני מעביר לו את בכל חודש את הסכום שהוא מחזיר להלוואה.
יש לי כמה שאלות בבקשה:
1. האם יש כאן עבירה על איסור ריבית בהלוואה שאבא שלי מחזיר למקום העבודה? ההלוואה עם ריבית נמוכה יחסית.
2. אם אני מחזיר לו סכום גבוהה מידי מחוסר דיוק, האם זה ריבית? האם אני יכול להגיד שמה שחזר יותר מהנצרך הוא מתנה, או מחוסר דיוק?
3. אבי רוצה שאפסיק להחזיר לו את הסכום, אך אני חושב שטוב שאחזיר לו כי התחייבתי. האם עלי להפסיק?
4. האם אבי צריך לעשות פרוזבול?

תודה מראש ושנה טובה

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין שאבא שלך לקח הלוואה והלווה לך [שילם עבורך על הדירה]. אביך שלקח הלוואה עם ריבית נמוכה, צריך שיהיה היתר עסקה לעסק שנתנו לו את ההלוואה. ההיתר עסקה של העסק לא מועיל בינך לבין אביך, ובתחילה שהוא שילם עבורך הייתם צריכים לעשות היתר עסקה.

אם הוא אמר שהוא מוחל לך על ההלוואה, אתה לא צריך לשלם את ההלוואה שלו, וא"כ כל תשלום שאתה משלם לאביך הינה מתנה ולא פירעון חוב, ולכן מותר לך לתת לו מתנה שכוללת את הריבית וגם תוספת קטנה, כיון שהוא מחל לך לחלוטין. אבל צריך שאבא שלך יאמר בפיו שהוא מוחל לך על ההלוואה.

אם אביך מוחל ואתה רוצה לשלם זה שיקול שלך, צריך לבדוק את המצב הכללי של אביך – האם הוא מתקשה בפרנסתו.

אם אביך מלווה לך את הכסף, הוא צריך לערוך פרוזבול כדי שהחוב שביניכם לא ישמט. וכן צריך לעשות שיחוזר הלוואה עם היתר עסקה.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    ההלוואה היא מבנק רק בתנאים טובים יותר עבור העובדים במקום העבודה של אבי.
    ההלוואה היתה לצורך קניית דירה, עדיין יש צורך בהיתר עסקה?
    האם ניתן לעשות היתר עסקה בדיעבד אחרי שכבר נלקחה ההלוואה אבל עוד לא החוזרה?

  2. אם ההורים התנו לך את ההלוואה ע"מ שתחזיר להם את ההלוואה, צריך היתר עסקה בינך להורים. היתר עסקה לא מועיל רטרואקטיבית, וצריך לעשות שחזור הלוואה.
    אם הם נתנו את הכסף במתנה ואתה מחליט להחזיר להם אין צורך בהיתר עסקה.