מעשר כספים במתנות לפליטים

שאלה:

שלום וברכה.
אדם מחזיק חנות בגדים באוקראינה. כרגע כמעט ולא נמכרים עקב המלחמה. הוא רוצה לחלק את הסחורה בין הפלטים.
1. האם הוא יכול לנכות עלות של הסחורה מכספי מעשר?
2. אם כן, איזו עלות הוא יכול לנכות: כפי ששילם כשהזמין לחנות? או כפי שרגיל למכור ללקוחות? או אולי אפילו פחות, כי במצב הנוכחי הוא בקושי היה מצליח למכור משהו?

תודה. כוח"ט

תשובה:

שלום וברכה

אם לפי הצפי יוכל למכור בעתיד, זה לא אופנה שמשתנה, והבגדים עדיין יש להם את שווי השוק שלהם, הוא יכול לנכות לפי שווי השוק, אבל אם זה כבר לא ימכר, ינכה לפי שווים כעת. המחיר ששילם הוא על הבגדים רלוונטי רק לגבי ניכוי הוצאות מחישובי ההכנסות למעשרות, וזה משהו אחר. כלומר, אם הוא קנה בגד במאה ש"ח, שוויו בימי שלום להמכר במאתיים ש"ח, כרגע ניתן למוכרו במאה עשרים ש"ח, הרווח שניתן להפיק ממנו הוא עשרים ש"ח, וזה הסכום שמנכים מחישובי המעשר. יחד עם זאת, המאה ש"ח ששילם על הבגד מנוכים מחישובי ההכנסות.

אני כלל לא בטוח שבימים אלו יש לו רווחים ויש לו בכלל חיוב מעשרות…

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. תודה. אולי לא כתבתי מדויק. לאדם הזה יש כבר כספי מעשר מעבר. האם הוא יכול לקחת כסף הזה לעצמו בחשבון הבגדים שהוא מחלק.
    ועל זה שאלה: מה המחיר של בגדים שאותו יוכל לחשבן?

  2. סליחה. אולי אני לא מבין.
    הוא קנה חולצה ב100 ₪ כדי למכור.
    עכשיו הוא נותן אותה לפליט במתנה. האם אפשר לנכות 100₪ אלו מקופת המעשר שלו?