לשלוח פרוזבול לבית דין

שאלה:

שלום
ראיתי שטרי פרוזבול שכתוב בהם שאחרי שהעדים חתמו עליו צריך לשלוח את הטופס לבית דין באימייל לדוגמה. השאלה שלי היא אם באמת צריכים לשלוח לבית דין אחרי ששתי עדים חתמו או שאין בזה צורך? אם אין בזה צורך למה כותבים את זה? יש בזה הידור אולי?

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

כשעורך פרוזבול על ידי עדים צריך להעמיד עדים שמוסר חובותיו לבית דין, ומחתים את העדים על השטר פרוזבול שמסר את חובותיו.

בשו"ע (סז, כא) כתוב שאם חותמים הדיינים עדיף יותר. הסמ"ע ביאר שאם מחתים עדים וכותב נוסח של עדים אין עניים שיחתמו הדיינים. ולפ"ז אין צורך לשלוח את הפרוזבול לבית דין שיחתמו. אולם יש שביארו [ראה ערוך השלחן שם, י] שגם שטר שחותם בו עדים אם יחתים בו דיינים עדיף, ולפ"ז ראוי להחמיר לשלוח את הפרוזבול לבית דין או לבוא לבית דין שהיחתמו.

בהצלחה.