נר נשמה / חולצות בשנת אבל

שאלה:

לכבוד הרבנים שליט"א , תודה על היענותכם להשבת תשובות לשאלותינו , תזכו למצוות !
התייתמתי לפני כחודש וחצי מאמי ע"ה. (בן 30)
שאלה 1 – (בלי להיכנס לעצם העניין של האם צריך להדליק נר נשמה בבית או בביה"כ) הדלקנו נר משמן זית כתית מעולה , שמנו כמות גדולה שמספיקה לכמה ימים , עם פתיל צף , אבל זה כבה לאחר יום אחד – האם מותר יהיה להשתמש בשמן לנרות שבת – או שאין לעשות כן .

שאלה 2 – היו לי 4 חולצות לבנות מכופתרות לחול . שאני לובש ביומיום .
על אחת מהן עשיתי "קריעה" לאחר הקבורה . נשארו 3 , והן לא במצב הכי טוב, כך שאם לא היה אבל – כבר הייתי הולך חולצות חדשות , אבל קראתי שאסור לאבל תוך שנתו ללבוש- חולצה לבנה חדשה מגוהצת . האם ניתן לעשות זאת בכל זאת ע"י שאתן למישהו אחר ללבוש את החולצה החדשה ? לכמה זמן צריך שילבש אם כן ?
שאלה 3 – קראתי שבהגיע מועד (כעת הוא חג הסוכות) ע"י גערה – מותר אף יהיה לקנות חולצה לבנה חדשה גם ליו"ט וכל שכן לחול , אבל צריך גערה , לא מצוי שאנשים יזכרו ויבואו לגעור מיוזמתם שאלך לקנות חולצה , אין סיכוי כמעט שזה יקרה .
האם זה נכון ?
מה אפשר לעשות?
סליחה על האריכות ותודה רבה לכם .

תשובה:

שלום וברכה

1. שמן שהוקדש לעילוי נשמת נפטר אין להדליק בו נרות שבת, הוא אסור בהנאה.

2. בגדים פשוטים כמו חולצות יום חול, גם אם הן מכופתרות, מותר לקנות בשנת האבל.

3. דין גערה נאמר לגבי תספורת ולא לגבי בגדים חדשים. שוב, בגד פשוט מות לקנות, בגד חגיגי, יש להמתין למנהג בני אשכנז כל השנה, ולמנהג הספרדים רק בבגדים לבנים.

בשורות טובות.