שמירת אתרוגי הפקר לבני משפחה או לעניים

שאלה:

שאלה להלכה ולא למעשה: מי שיש לו כמה עצי אתרוגים בודדים, וכל שנה המשפחה שלו וכד' נוטלת, וחבל לו שיקחו זרים, אז מראש לפני שאנשים הספיקו להכנס ולקחת כאשר זה עוד על העץ הוא מזכה כל אתרוג לאדם אחד פרטי. [ולכל אדם לא יותר מאחד] האם מותר או שזה גם נקרא שזה בעצם לא הפקר.
והאם מותר לו לקטוף אחד אחד ולזכות לאחר כל פעם

תשובה:

עליו תחילה להפקיר ואחר כך יוכל לזכות בפירות אלו ואחרים לבני משפחתו, הוא אינו יכול להחליט מראש שאינו מפקיר משום שסך הפירות נצרך לו… אין לו כל עדיפות על מישהו אחר מבחוץ.

וכן אמרו במכילתא:

"שלא יאמר אדם מפני מה אמרה תורה, לא שיאכלו אותה עניים, הרי אני מכניסם בתוך ביתי ומחלק לעניים, ת"ל והשביעית תשמטנה", כלומר גם כשהכוונה לנהוג בפירות כדין ולא לקחת לעצמו, עדיין יש עליו חובת הפקר.