לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

לפייס חבר לפני יום כיפור

שאלה:

מומחים יקרים,
בקרוב יום כיפור, כאשר כל אחד צריך לבקש סליחה מהחברים שלו. אולם בהרבה מקומות כותבים שאפשר לבקש סליחה מיהודי אחר רק לאחר שתפצה אותו על הנזק. לנפגע יש זכות לא לסלוח לי אם אבקש סליחה, אם אני לא מפצה על הנזק, למרות שאני יכול. האם זה כך? לפני חודש פגעתי בחבר שלי כשניקזתי את האיטריות, והוא החזיק מסננת לבקשתי. אני לא יודע איך זה קרה: יכולתי לשפוך מים רותחים מגובה נמוך יותר, הרבה יותר לאט ובזהירות רבה יותר. אבל לפעמים תוקפת אותי רוח נועזת שאני לא יכול לשלוט בה. כך קרה שזרקתי את תכולת הסיר בפתאומיות ושפכתי מים רותחים על יד ימינו של חברי. הוא קיבל כוויות קשות באגודל ובאצבע המורה. כעת על ידו (במקום הכי גלוי!) נוצרו צלקות מגעילות לאחר צריבה בשטח של כ-5 מ"ר. ראה כיצד ניתן לפצות יהודי על נזק כזה? אני מוכן לשלם לו פיצוי כספי, אבל אני לא יודע כמה מספיק במקרה הזה? לפחות בערך? אנחנו חיים באזורים שונים בישראל. זה מאוד לא נוח לפנות לבית דין רגיל, מישהו יצטרך לנסוע ולבזבז זמן. שנינו עובדים… בבקשה עזרה.

תשובה:

שלום וברכה ידידי, המקרה שתיארת כואב ומצער עד מאוד, אבל המסקנה שלך אינה מדוייקת. כלומר, ברור שככל שאתה חייב לאדם כסף וכדומה ואתה לא משלם, הוא לא חייב למחול לך על כך, אבל ראשית, הוא רשאי למחול! ואם תפייס אותו והוא ימחל זה בסדר גמור, והא לא חייב לתבוע ממך כסף! שנית במקרה הספציפי שאתה מדבר עליו יש בהחלט לדון האם יש חיוב ממוני, כיון שזה אינו נזק ממוני אלא גופני ואין לנו היום בית דין הדן בנושאים אלו. אז ראשית תנסה לפייס אותו ולבקש את סליחתו, ואם לא יסלח אז תחשוב איך אפשר בתנה יפה ומכתב כנה לנסות באמת לפייס אותו, עכשיו זה הזמן שהלבבות פתוחים ואני מקווה שיקבל את בקשת סליתך.

בשורות טובות.

הצטרף לדיון

תגובה 1