טבילה עם ציפורן ארוכה מחמת פטריה – חציצה?

שאלה:

שלום רב,
יש לי במוצ"ש ל"ט.
ביום ראשון אני צריכה לעשות בדיקה מיקולוגית (בדיקה שלוקחים דגימה מציפורן נגועה בפטריה ברגל) ואסור לגזור את הציפורניים הנגועות (3 ציפורניים ברגל, או אם זה עוזר לטבילה, אפשר להסתפק בהשארת ציפורן אחת) שבועיים לפני הבדיקה.
האם זה מונע טבילה?
האם מותר לטבול בלי לגעת בציפורניים האלו?
מציינת, שהם לא ארוכות במיוחד או חוצצות מאד.

תשובה:

שלום וברכה

אם הציפורן לא עודפת על הבשר, כלומר שאם מביטים מכף הרגל היא לא נראית ולא בולטת, כיון שמדובר ברגל ולא ביד, בשעת הצורך כזו שאדרבה יש לך הקפדה שכן תשאר, תשאירי ציפורן אחת ותנקי תחתיה היטב שלא ישאר ליכלוך.

מקורות:

מעיקר הדין ככל שאינו עודף על הבשר באופן הנ"ל אין חיוב לקצוץ, אלא משנהג הנשים לקצוץ תמיד כיון שאנו לא כל כך בקיאים בבדיקה זו כמבואר ברמ"א בסי' קצח סעי' יט, כמו כן, הרי נחלקו הפוסקים אם הציפורן היא זו שחוצצת או שמחמת חשש הליכלוך שתחתיה נהגו לקוצצן, ראה שם בשו"ע שהכריע שהליכלוך הוא החוץ [אלא שאנו חוששים לראשונים שחולקים, ומשום שכל העומד להקצץ כקצוץ דמי, וכיון שזו רק חומרא והטעם קצת לא קיים כאן כיון שכרגע זה לא עומד להקצץ, יש להקל]. בפרט, שהרי יש פוסקים שחילקו לענין הליכלוך בין היד שבה מקפידים כי זה נראה לרגל ששם נשים לא מקפידות כל כך, ראה פתחי תשובה שם ס"ק י בשם חמודי דניאל, וראה מה שהסתפקו בזה בלחם ושמלה ובערוך השלחן שם, וראה בתפארת למשה שאין חילוק, ומכל מקום כאשר מנקים היטב בשעת הצורך זו נראה שיש על מה להקל ולסמוך, בציפורן אחת, ותבחרי כזו שודאי לא עודפת על הבשר שבזה ודאי יש להל יותר כי כל החומרא בזה היא רק מצד המנהג וכנ"ל.