זמן הקריעה לאבל הנוכח ביציאת הנשמה

שאלה:

האם בני משפחה צריכים לבצע קריעה באם הנפטר יצאה נשמתו בבית .
האם הקריעה מבוצעת בעת יציאה הנשמה וקביעת המוות
או שמבצעים את הקריעה בבית הקברות לפני היציאה למסע הלוויה . ?

תשובה:

מעיקר הדין, מי שנוכח יציאת נשמה קורע בשעת אמירת צידוק הדין. אמנם נהגו רבים שהאבלים עצמם לא ורעים באותה עה אלא בעת צמאת הלוויה כמו אבל שלא נכח בשעת יציאת הנשמה. ויש מהספרדים שנהגו שהקריעה בעת החזרה מבית הקברות.

בשורות טובות.

מקורות:

על הקריעה ביציאת נשמה ראה בית יוסף סי' שלט ורמ"א בסי' שמ  סעי' א ובש"ך שם.  על המנהג לסמוך זאת לברכת דיין האמת בשם ומלכות ראה ברכי יוסף שם.