חציצה – לפי רוב בני אדם?

שאלה:

שלום לרבנים 1האם בחציצות לגבי נטילת ידים וכן לענין טבילה לאישה הולכים לפי רוב האנשים או כל אחד בפני עצמו? תודה רבה

תשובה:

שולחן ערוך יורה דעה הלכות נדה סימן קצח סעיף א

צריכה שתטבול כל גופה בפעם אחת; לפיכך צריך שלא יהיה עליה שום דבר החוצץ. ואפילו כל שהוא אם דרך בני אדם לפעמים להקפיד עליו חוצץ אפילו אם אינה מקפדת עליו עתה, או אפילו אינה מקפדת עליו לעולם כיון שדרך רוב בני אדם להקפיד עליו חוצץ; ואם הוא חופה רוב הגוף, אפילו אין דרך בני אדם להקפיד בכך, חוצץ. הגה: ולכתחלה לא תטבול אפילו בדברים שאינם חוצצין, גזרה אטו דברים החוצצים (הגהות ש"ד).

אמנם ראה שם בש"ך שהולכים לחומרא לשני הצדדים, כלומר גם אם רוב בני אדם לא מקפידים והוא מקפיד – זו חציצה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בנטילת ידים מקילים יותר
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות נטילת ידים סימן קסא סעיף ב
    סעיף ב
    כל דבר שאינו מקפיד עליו, אינו חוצץ; היה דרכו של זה להקפיד וזה אין דרכו להקפיד, למי שדרכו להקפיד, חוצץ. למי שאין דרכו להקפיד, אינו חוצץ. כיצד היה אחד צבע והיו ידיו צבועות, אין הצבע חוצץ על ידיו, אף על פי שיש על ידיו ממשות של צבעונים; לא היה צבע, אם היו ידיו צבועות ויש ממש הצבע על ידיו, הרי זה חוצץ, שהדיו היבש חוצץ, והלח אינו חוצץ. וכן הנשים שדרכן לצבוע ידיהם לנוי וכיוצא בזה, אין אותו צבע חוצץ (גלדי מכה שעל ידיו, אם אינו מקפיד עליו אינן חוצצין) (ס' התרומה).