עולם הפוך ראיתי – למה החוטאים לא חוששים מראש השנה?

שאלה:

כמובן שכל אחד זקוק לרחמי-שמים ולתשובה, אבל גיליתי עובדה מעניינת. בדרך כלל אלו שזקוקים יותר לסליחה, שיש להם יותר על מה להתוודות, הם אלו שמתוודים יותר מהר ועם פחות כוונה, לעומת אלו שכל היום נמצאים בישיבה ובכולל ומדקדקים יותר במצוות ומקפידים על קלה כחמורה כשכל החרטה שלהם תסתכם על איך הם העבירו שעה בשבוע בלימוד ללא התמדה ראויה או שהתפללו שמו”ע תוך 7 דקות. או שהכוונה בפסוק ראשון לא היה ”כמו שצריך”. מה שלקבוצה הראשונה זה עוד יחשב כמצווה. לשה”ר/שקר/שמירת-העיניים והמחשבה ודומיהם מאן דכר שמיה! והנה דווקא אלו שיש להם הרבה מה לעבוד בקשר לדברים אלו הם גם אלו שפחות דואגים מיום הדין המתקרב. דווקא בעבורם אלול זה עוד חודש בשנה וסליחות זה משהו שצריך ”לעבור אותו”. מס שצריך לשלם. וכן כשמגיע ה”ותשחק ליום אחרון” הרי שהם גם אלו שלא יהיו מוטרדים יתר על המידה אם הקבורה תתעכב מספר ימים. ואפשר לראות את חדרי הקירור בבתי לוויות. משא”כ הקבוצה האחרונה שכן ידאגו שקבורתם תעשה בסמיכות לפטירתם ככל הניתן.

תשובה:

שלום וברכה

על שאלתך עמד כבר רבי ישראל סלנטר זצ"ל במכתבו הידוע, שכולם זוכרים רק את תחילתו "וזאת לפני בישראל וכו'", שם הוא שואל זאת ומשיב בשני אופנים: 1. כח ההרגל… אדם שאינו ירא די הצורך מעבירות מתרגל אליהן והן נעשות לו כהיתר כחלק מהחיים והוא לא רואה צורך להתוודות ולהצטער. מה שאין כן אדם שכל חטא אצלו הוא תמיד דרך מקרה ותמיד יהיה נגד רצונו ותמיד רק ככשלון, שהוא אכן בכל חטא רואה חסרון ופגם ויחזור עליו בתשובה. 2. כאשר אדם חוטא רוח טומאה מלפפת את נשמתו ומקהה את חושיו! אדם טהור, נשמתו זכה ונקייה וההרגשים שלו מאירים ועובדים.

ה' ירחם עלינו להיות שייכים ולא במעט לקבוצה הנכונה…

שנה טובה ומבורכת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אנשים מניחים הנחות, על זה בונים בניין ואח"כ מקשים קושיות.
    מי קבע שאותם עמי ארצות צריכים יותר לסליחה ורחמים? אולי האברכים הם אלו שזקוקים יותר לכך? אתה לא יודע חשבונות שמיים, אתה לא יודע מה אנשים עושים בצנעה, ואתה לא יודע שאולי יש דברים שייתבעו מאברכים ובני תורה בעולם הבא שלא ייתבעו מעמי ארצות.
    אין ספק שעדיף להיות אברך\בן תורה, אבל זה מאוד מחייב.
    כמו שטעות קטנה של טירון לא דומה לטעות קטנה של אלוף משנה.

  2. דבריך יכולים להסביר למה צדיק חושש מכל חטא, ושסביביו נשערה מאוד, אבל לא למה אני הקטן לא מספיק חושש.. לזה עדיין אנו נזקקים לביאורו של רבי ישראל סלנטר.